Треньорският щаб и футболистите на "Арсенал" намалиха заплатите си с 12,5 процента с "доброволно споразумение", постигнато с управата на клуба, гласи официално съобщение.

В позицията се казва още, че тези пари ще бъдат възстановени напълно, ако отборът постигне определени резултати на терена, когато първенството на Висшата лига бъде подновено. Мярката е за периода, в който няма мачове заради пандемията.

"Арсенал" заявява, че пожертваното от футболистите ще помогне за избягване на рискове, на които клубът е подложен от липсата на приходи заради извънредните мерки. То се базира и на очакването, че "топчиите" ще получат пълния размер на средствата от тв права при довършване на сезона.

Решението на "Емиратс" е взето след "позитивни и конструктивни дискусии", добавят от "Арсенал".

По-рано този месец за намаляване на заплатите се разбраха в "Уотфорд", "Саутхемптън" и "Уест Хем". В "Шефилд Юнайтед" орязаха месечните си възнаграждения мениджърът Крис Уайлдър и изпълнителният директор Стивън Бетис.

Висшата лига предложи на отборите колективно споразумение от 30-процентно намаляване на заплатите за една година, но то бе отхвърлено от футболистите. Те се аргументираха, че по този начин ще бъдат внесени по-малко данъци, а така ще бъде ощетена Националната здравна служба. Играчите направиха фонд за подпомагане на медиците и болниците. 

Тяхното убеждение е, че основната цел на това да се лишат от пари по договорите си е здравната система, а не да бъдат облекчени клубовете и техните собственици. И всеки отбор се спасява поединично.

"Арсенал" беше пряко засегнат от коронавируса - заболя треньорът Микел Артета, но вече е възстановен. Отборът беше под карантина. 

А през миналата седмица клубовете се разбраха да довършат сезона, обсъдени са варианти как и кога да стане това, но дати и срокове не бяха оповестени официално. Английски медии спекулират за рестарт в средата на юни пред празни стадиони, които при това ще бъдат точно определени.