Американският президент Доналд Тръмп и неговата администрация ще отворят за попълване на стратегическия петролен резерв на страната с цел да спасят тоталния колапс на пазара от вчера. Припомняме, че цената на американския суров петрол от сорта WTI претърпя крах и за първи път в историята късно вечерта българско време той се търгуваше на отрицателни цени. Тоест продавачите плащаха на купувачите повече от 40 долара на барел само и само да се отърват от суровината. 

Причините за ситуацията са няколко и комплексни. Първо - коронавирусът и мерките срещу разпространението му блокираха световната икономика и търсенето удари дъното. Второ - от няколко дни стана ясно, че хранилищата в САЩ са на път да бъдат напълнени до две седмици. Трето - спецификата на търгуването на петролни фючърси и последните часове от търговията за доставка през май. 

Вчера цената започна главоломно да пада, като преминаваше редица психологически граници от 10 долара за барел, 5 долара за барел, 2 долара и накрая стигна до 0 долара за барел. Няколко минути след това светът стана свидетел на немислимото - отрицателна цена на суровината. 

Днес сутринта българско време американският петрол за фъчърс през май отново се изскачи до положителни стойности и струваше малко над 1,40 долара за барел.

Днес администрацията на Тръмп обяви радикални мерки.

"Във връзка с рекордно ниската цена на нефта, на която сте свидетели, ние ще попълним нашите национални петролни резерви, стратегическите резерви. Очакваме да изпратим към хранилищата до 75 милиона барела. За пръв от доста време той (резервът) ще бъде попълнен, получаваме го (нефта) на правилната цена", каза ръководителят на правителството във Вашингтон на брифинг в Белия дом, цитиран от БТА.

Преди това енергийното министерство на САЩ съобщи, че е решило да закупи 77 млн. барела нефт американско производство за стратегическия петролен резерв.

Тръмп заяви на същия брифинг, че рекордният спад в цената на петрола, регистриран вчера, е само краткосрочно явление и се обяснява най-вече с "финансовия натиск". 

Той добави, че правителството във Вашингтон ще обмисли спиране на петролните доставки от Саудитска Арабия с цел да бъде даден тласък на пазара.

Президентът на САЩ съобщи, че е отказал предложена от Южна Корея сума за покриване на американските разходи за отбраната й. Причината за отказа му е, че резмерът й му се е сторил недостатъчен.

Президентът вероятно е прав - това е моментен спад, който ще бъде наваксан. И в момента юнските котировки поскъпват и струват малко над 21 долара за барел. Вчерашният ден обаче създаде перфектната буря благодарение и на някои други специфики на търговията на т.нар. фючърсна стокова борса. 

На практика цената на барел за следващата доставка е най-важната референтна цена на пазара. Обичайно, както се получава и в момента, петролът с доставка след няколко месеца е доста по-скъп от този за в най-близкото бъдеще. Пазарът обаче е сцена на игра на прекупвачи, които не искат да получат реални доставки от горивото. 

Така например един купувач може реално да не иска да получи физически изтъргуваното количество, а на практика играе единствено с разликите по фючърсните сделки. В такава ситуация - ако някой от тях има договор за май - го продава с такъв за доставка за юни. 

Тези, които са купили доставката за май от "спекулативния" инвеститор, ще очакват своя петрол именно в Кушинг. Там обаче място на практика няма да има. 

Тази каскада от сделки води до логичния извод - никой в момента не иска да купи доставка за май. Инвеститорите, които не търсят самия петрол, но все пак са играли на борсата, сега са принудени да продават с огромни отстъпки. Така се създава перфектната буря, която наблюдаваме тази вечер. 

Все още не е ясно какъв удар е сривът за президента Доналд Тръмп, който направи всичко възможно да защити нефтения сектор в ценовата война с Русия и Саудитска Арабия. Той обеща огромна финансова подкрепа на затъналия в дългове сектор, но днешният ден показва, че действията му закъсняха. 

Шистовият сектор превърна САЩ в най-големия производител на петрол в света през последното десетилетие и даде в ръцете на американските президенти инструмент за натиск във външната политика. Тръмп го нарича "американско енергийно господство". Господство, което в момента е подложено на огромно изпитание.