"Попитайте някого да се сети за български футболен клуб и имената, които ще дойдат наум, може да са редовните европейски участници ЦСКА (София) и "Лудогорец" (Разград)."

Така започва репортаж на сайта на Би Би Си, посветен не на българския футбол или на някой от тези два клуба, а на "Пирин" (Благоевград).

Неколцина британци движат клуба, собственост на базираната в Абу Даби компания Emirates Wealth, от миналата есен. Това е причината Би Би Си да му обърне внимание.

Старши треньор (мениджър по британски модел) на отбора е бившият национал на Северна Ирландия Уорън Фийни. Негов помощник е бившият защитник на "Дарби Каунти" Анди Тод. Технически директор е Греъм Уорън, а директор на детско-юношеската школа - Стивън Хамилтън.

Директорът на школата Стивън Хамилтън с футболистка на "Пирин".

Останалите сред треньорите и оперативните шефове са българи. Но има и двама футболисти от първия отбор, свързани с Острова - кадърът на "Арсенал" Конър Хендерсън и Ибрахим Мейти, преотстъпен от "Кроули таун".

А сред чужденците има още швейцарец, двама французи, грък и бразилец. Останалите са българи, като осмина са от прочутата някога школа на "орлетата".

"Това не е краткосрочен проект, при който идва собственик и вкарва всичките си пари в първия отбор, започва Греъм Уорън пред Би Би Си. - Това се случва в някои български клубове, но нашата цел е да развием школата и да я направим най-добрата в България. Всичко опира не само до първия тим, а до целия клуб."

В материала се обръща специално внимание на факта, че от "Пирин" тръгва Димитър Бербатов, привлечен от ЦСКА, а след това минал през "Байер" (Леверкузен), "Тотнъм", "Манчестър Юнайтед" и т.н.

Споменава се за отминалата слава на пиринската школа като най-продуктивната в България. Клубът изгражда пет нови терена. Прави се и общежитие, в което ще могат да живеят 100 подрастващи. Предвижда се и реконструкция на стадион "Христо Ботев", както и внедряването на модерни технологии.

"Като изключим "Лудогорец", разполагаме с най-добрите терени в България", казва Уорън, чиято съпруга българка е президентка на клуба.

Те двамата са осигурили инвестицията от ОАЕ, като са убедили Emirates Wealth да стъпи в Благоевград.

Британският нападател Ибрахим Мейти.

През ноември за мениджър е привлечен Уорън Фийни, бивш играч на "Нюпорт каунти", с 46 мача за Северна Ирландия.

"Взех решението да дойда в България лесно, тъй като позагубих интерес към английския футбол, твърди той. - През октомври Греъм дойде в Белфаст и водихме разговор. Когато отидох в Благоевград, бях много впечатлен от града и от амбициите на клуба. Искаме да постигнем възможно най-големи успехи - да го върнем в Първа лига, да печелим трофеи."

Авторът на репортажа Саймън Яфи дава думата на тръгналия от "Арсенал" Конър Хендерсън (28 г.).

"Новите собственици правят големи инвестиции, което е ясно послание от тяхна страна, казва халфът, напуснал "Пирин" в посока Румъния след изпадането от елита през 2018 г., но завърнал се година по-късно. - България не беше мястото, на което мислех, че ще се озова, но никак не бях щастлив вече у дома. Така ми стана безразлично къде ще продължи кариерата ми. Винаги съм искал да отида в чужбина. Благоевград е малък град, но имаш всичко, което искаш - ресторанти, кина и барове. Всички говорят английски, а езикът на футбола така или иначе е универсален."

Стадион "Христо Ботев" при гостуване на голям отбор.

Хендерсън е започвал като титуляр само в един мач на "Арсенал" - при 5:0 срещу "Лейтън ориент" за Купата на Футболната асоциация през март 2011 г. Две години по-късно той е освободен и след това пътят му минава през "Хъл Сити", "Кроули" и "Гримсби".

Преди да дойде в "Пирин" е обличал екипа на полупрофесионалния нискоразреден "Ийстбърн Боро".

"Приключих с това да казвам, че искам да играя на дадено ниво, добавя Хендерсън, който живее в Благоевград с приятелката си и дъщеричката им. - Не виждам как на този етап ще се върна в Англия. Тук съм щастлив, а начина, по който се развива клубът, ме удовлетворява. Искам да остана и да бъда част от това."