Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) започва проверка на столичната топлофикация заради сигнали за раздути сметки за март.

Това обявиха от държавния регулатор.

"Във връзка с получени сигнали в КЕВР и публикации в медии относно завишени сметки за март 2020 г. на потребители на "Топлофикация София" ЕАД със заповед на председателя на КЕВР доц. Иван Иванов енергийният регулатор започва извънредна проверка за ценообразуването на сметките на дружеството за указания период.

В случай че в хода на предстоящата проверка бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, Комисията ще предприеме предвидените в закона административнонаказателни мерки", посочват от КЕРВ.

Оттам обещават след приключване на извънредната проверка да обявят публично резултатите от нея.

Основният повод за самосезирането на КЕВР стана репортаж на Нова тв за завишени мартенски сметки. В обяснението си от столичната топлофикация се оправдаха с това, че тазгодишните температури за месеца били по-ниски от тези през март 2019-а. Отделно извънредното положение принуди хората да си останат по домовете - съответно да потребяват повече топлинна енергия.

Преди седмица пък Иван Иванов увери, че няма да има увеличение на цените на топлинната енергия през новия отоплителен сезон 2020-2021 г. Даже обратното - парното ще поевтинее. В края на март топлофикационните дружества в страната представиха в КЕВР заявленията си за цени на топлинната енергия за новия отоплителен сезон. "Всякакви искания за предстоящо увеличение на цените на топлинната енергия са изцяло неоснователни", категоричен бе Иванов.