Министерският съвет взе решение да бъде открита процедура за възлагане на концесия за морски плаж „Къмпинг Градина", община Созопол, област Бургас. С нея се цели обезопасяване на морския плаж и предоставяне на услуги от обществен интерес за срока на концесията, съобщиха от правителствения пресцентър.

Търси се стопанин на ивицата, известна и като "Градина-запад", за период от 20 години. Срокът е "обоснован от гледна точка на срока за откупуване на инвестициите и визията за дългосрочно развитие на морския плаж", твърдят от кабинета.

Размерът на минималното годишно концесионно възнаграждение е 71 598,43 лева без ДДС и е определено според специалната методика на Министерския съвет. Целта на отдаването на концесия - да се обезпечи морски плаж „Къмпинг Градина" със задължителните дейности по закона за Черноморското крайбрежие - водно спасяване, обезпечаване на прилежащата акватория, здравното и медицинското обслужване и санитарно-хигиенното поддържане на морския плаж и "предоставяне на услуги от обществен интерес", става ясно още от съобщението. 

Последно през 2016 г. плаж "Къмпинг Градина" бе обявен под наем за срок от 5 години. Годишната цена на наема - според процедурата тогава, бе малко над 65 000 лв., показва справка. 

На 18 март правителството вече отдаде на концесия плажа "Градина-централен". Ивицата ще отиде при софийската фирма "Алфа Дилеа" ЕООД за срок от 20 години, като за нея няма данни да се е занимавала с подобни дейности и преди. Дружеството е собственост на българския гражданин Димитър Христов и на кипърската е офшорка "ДЛА индъстриз лимитид", която държи мажоритарния дял.

Христов е собственик и на петролната компания "Роял петролеум". Името на кипърската фирма пък изплува покрай скандалните сделки на "Софийски имоти" от началото на века - и по-конкретно около имоти в Южния парк. Пълномощникът на офшорката по онова време се свързваше с боса на СИК Младен Михалев-Маджо, като двамата са били съдружници в различни фирми.

Концесионните процедури за родни плажове си вървят, въпреки че дори министърката на туризма Николина Ангелкова не може да се ангажира към момента с прогноза дали изобщо ще има летен туристически сезон у нас през тази година. Ведомството взе решение и да спре всякакъв вид туризъм - входящ и изходящ.

На 15 април, тоест преди седмица, с нов стопанин за 20 години се сдоби например прословутият Какао бийч - тоест ивицата със заведения, които бившият вицепремиер Валери Симеонов наричаше молове.

Преди това на концесия бяха дадени два плажа в община Приморско. Обявена бе и процедура за избор на концесионер за плаж Силистар.