Тоталният колапс на цената на американския петрол WTI от Тексас, който в понеделник достигна отрицателни стойности за първи път в историята, повлече след себе си и цената на международния бенчмарк "Брент", както и на руския Urals. 

Днес следобяд руският нефт се търгуваше за под 12 долара за барел и е на път да премине историческия минимум от 10.50 долара. Ако това стана, то ще значи, че спадът е надминал този от 1999г. и светът ще отбележи още един негативен рекорд. Дневният спад е с почти 6 долара, предадоха световните агенции, и се отнася за доставяния до Северозападна Европа петрол. 

В същото време пада цената и на "Брент", който падна под 17 долара за барел и гони собствения си негативен рекорд от 2001 г. Сривът е брутален, имайки предвид, че в началото на януари той се търгуваше на борсите при цени от 72 долара. 

Цената е шокираща за всички играчи на пазара, единственият, който може да продължи така е Саудитска Арабия, заради практически никаква себестойност на добива. Все пак вероятно цените ще се възстановят скоро, очакват експертите. 

Специално Русия губи на всяка цена под 42 долара за барел и се налага да вади пари от стратегическите си резерви. САЩ вече обяви, че ще осигури допълнителни пространства, за складиране в опит да помогне на пазара и инвесторите. Доналд Тръмп обяви, че се обмислят и финансови грантове за петролния сектор, който е тежко задлъжнял.