Последните 90 000 граждани на ЕС, които все още са блокирани в трети страни, ще бъдат репатрирани през следващите няколко дни.

Това съобщи днес върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел. Той говори след видеоконференция с външните министри на страните членки на Съюза.

Досега ЕС е успял да върне обратно над половин милион европейски туристи, изтъкна Борел.

Същевременно първите дипломати на са изразили твърдото си решение да реализират програмата „Екип Европа“, чрез която да пренасочат около 20 милиарда евро към най-уязвимите от коронавируса държави. Обсъдена е била идеята за създаването на въздушен хуманитарен коридор към тях, през който да бъде пренесено необходимото облекло и оборудване за борба с пандемията и който да помогне на хуманитарните работници да се придвижат натам.

Министрите са констатирали, че обстановката в Либия остава без подобрение и дори боевете се засилват. А това води до риск от увеличаване на миграционния поток към някои страни от ЕС.

Захариева: Експерти да потвърдят необходимостта от край на ограниченията

Когато настъпи моментът за отмяна на ограничителните мерки и отваряне на границите в рамките на ЕС, необходимостта за това трябва да бъде потвърдена от научни и експертни данни.

Такова мнение изрази българският външен министър Екатерина Захариева, съобщиха от МвнР в София.

Според Захариева когато дойде това време, страните от ЕС трябва постепенно и координирано да започнат да отменят ограниченията. Така ще бъде избегнат рискът от пренасяне на заразата от една държава в друга.