1081 са общо положителните проби за коронавирус у нас. Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски. За последното денонощие има 66 нови случая. Това е увеличение с 6,5 на сто.

190 са излекуваните, от тях 16 са нови. Трима души за последното денонощие са починали. Общо те вече са 50. 262-ма души са настанени в болница, от тях 37 са в интензивни отделения.

Общият брой на заразените деца вече е 39, като новите случаи са 5. Има 12 нови случая на заразени медици.

Два екипа от БАН търсят лекарство и ваксина

Два екипа в Българската академия на науките търсят лекарство срещу коронавируса, стана ясно още от днешния брифинг. 

Един екип работи по лекарствена терапия, а друг по отношение на ваксина, но работата на специалистите е в много начален етап, уточни Мутафчийски.

"За да направим пул от кръвна плазма, ние имаме нужда от 2000-2500, най-добре 5000 дарители. При изписаните към момента 75-76 пациенти това няма как да стане, но ще подготвим необходимите документи", обясни Ангел Кунчев на въпрос за това дали се използва методът за лечение с кръвна плазма от преболедували. 

Новите случаи

22 са новите случаи в София, от които 16 са настанени в болници за амбулаторно лечение. В Плевен има 13 новорегистрирани заразени, като 9 от тях са контактни лица на работници в завод "Мизия". В Сливен и във Велико Търново има по 5 нови случая. В Пловдив, в Пазарджик и в Кюстендил има по 4. В Ловеч има 3 случая на заразата и всичките са от дом за възрастни хора в Орешак.

Продължават тестванията за коронавирус на живеещите в поставените под карантина столични квартали "Филиповци" и "Факултета". Вчера са направени 200 теста във "Филиповци", като сред тях има и положителни.

Днес ще се направят 700 теста във "Факултета" на случаен принцип, като ще се търсят нови семейни огнища.