Тази неделя - на 26 април, около 10 ч. сутринта ще бъде взривена високата част на вероятно най-известната недостроена сграда в София - ИПК "Родина", на "Цариградско шосе". 

За решението на собственика - бизнесмена Михаил Тиков, се знае още от миналата година, но сега всички разрешителни са събрани и може да се премине към събарянето на зданието. Поради тази причина в неделя движението по булеварда ще бъде спрямо час преди детонацията, ще е пълно с пожарни и линейки. 

Все още не е ясно какво ще се прави с освободения терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, на базата на който ще се прецезират инвестиционните намерения, съобщи Нова тв. 

Историята на сградата започва преди 44 години - през 1976 година, а тогавашната комунистическа власт мечтае да я превърне в модерна печатница. Очаквало се е, че там ще работят редакциите на "Работническо дело". Строителството обаче се проточва в годините и промените спират работата. 

През 2001 година правителството на Иван Костов опитва да продаде сградата, но купувачи липсват и така тя става част от приватизационния процес. Купена е от консорциум "Обединени български вестници", като дялове в него имат "Банкеръ", "Новинар", "Дума", Монитор". През последните години ИПК "Родина" беше известна като печатницата на Делян Пеевски, чиято майка сложи ръка върхи контрола на консорциума.

Преди 2 години сградата беше купена от собственика на верига частни болници - Михаил Таков, на цена от 40 млн. лв.

Теренът е в размери от около 60 декара.