Успехите, които Германия има с овладяването на епидемията от COVID-19 са само междучасие и все още не са окончателни. Движим се по тънък лед и ограниченията ще останат дълго. Това заяви германската канцлерка Ангела Меркел в обръщение към нацията

„Осъзнавам, че на всички кризата с коронавируса им се струва вече едва ли не безкрайна. И знам, че никой не иска да го чуе, но това истината: ние не сме в края на пандемията, а в самото ѝ начало. Още дълго ще трябва да живеем с този вирус“, заяви тя.

Решенията, които се налага да взимаме, са най-тежките, които се е налагало да приемем, защото ограничават основни права, призна тя. Това е предизвикателство за всяка демокрация и в тази ситуация тези мерки трябва да са напълно прозрачни и обосновани, за да са приемливи. Критиката и несъгласието са не само позволени, но и желателни и трябва да се изслушват и от двете страни, заяви още Меркел. Меркел изрази и голямата си тъга от положението в старческите домове, където сега хората са принудени да живеят в още по-тежка изолация и самота. "Никога не бива да забравяме тези хора. Именно тяхното поколение допринесе за благосъстоянието на страната ни."

„Тази пандемия е най-голямото изпитание в историята на Германия“, подчерта Меркел в обръщението си към нацията и добави, че завръщането към нормалния делник е в момента напълно немислимо.

Тя посочи, че кабинетът е приел и финансови механизми за справяне с кризата в Германия в най-големия размер в историята на страната.

През изминалата нощ правителството одобри нова програма за икономически помощи на стойност 10 милиарда евро. С тези пари ще увеличи обезщетенията за частична безработица на засегантите от мерките. Те ще могат да получават между 70 и 77 процента от нетните си заплати от 7-ия месец в сравнение със сегашните 60 до 67 на сто за всички. За германците, които са напълно безработни, ще има удължаване с три месеца на обезщетенията, ако срокът им изтича скоро.

Правителството прие да има и допълнителни данъчни облекчения. ДДС за ресторантьорството, което е особено силно засегнато от карантинните мерки, ще бъде намален от 1 юли за една година от 19 на сто на 7 на сто.

А тъй като част от училищата остават затворени, правителството ще отпусне помощи на семействата за закупуване на компютри за дистанционно обучение на децата. Учениците, които са сред най-силно нуждаещите, ще получат помощ от 150 евро.

Тази нова програма за подпомагане, която ще струва на хазната 10 милиарда евро, се прибавя към общата програма за подкрепа на германската икономика. Тя е на стойност 1,1 трилион евро и предвижда основно държавни гаранции за кредити за компании.