От полунощ тази вечер до 23,59 ч. на 26 април се въвежда временна забрана за влизането в България на лица и превозни средства, идващи от Република Турция през граничните контролно-пропускателни пунктове Лесово – Хамзабейли, Капитан Андреево – Капъкуле, Малко Търново.

Това гласи нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, съобщиха от ведомството. 

Забрана за влизане на територията на страната на лица от трети страни - тоест държави извън ЕС, имаше и досега. От текста на заповедта сега става ясно, че до неделя включително няма да бъдат допускани и български граждани, пътуващи от Турция, с частни автомобили, автобуси и т. н.

"Изключение се допуска за тежкотоварни автомобили, превозни средства със специален режим на движение, автомобили превозващи хора, които се нуждаят от лечение, както и автомобили, изпълняващи хуманитарни мисии", пише още в документа. 

Заедно с новината за новата забрана дойде и обяснение от Министерството на външните работи. 

"Целта е да се осигури спазване на противоепидемичните мерки в началото на мюсюлманския празник Рамазан. МВнР призовава българските граждани да се въздържат от всякакви пътувания, освен ако това не е абсолютно необходимо. Призивът важи и за всички български граждани, които пребивават постоянно в чужбина", заявяват от министерството.

Оттам припомнят, че същият призив е направен и преди Великденските празници, сега се прави и в началото на Рамазана.

"Дори след отпадането на забраната гражданите,  пътуващи между България и Турция, ще бъдат поставяни под карантина във всяка от двете държави при всяко преминаване на границата“, заяви вицепремиерката и външен министър Екатерина Захариева, цитирана от пресцентъра си.

За поставянето под карантина на всички граждани, пристигащи от чужбина в България, има стара заповед на министър Ананиев. Задължителната изолация е за период от 14 дни, а нарушаването на мярката е криминализирано. 

Захариева е говорила по телефона с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Двамата са обсъдили въвеждането на временната забрана за пътуване и са стигнали до извода, че мерките са в интерес на гражданите и на двете страни.

По-рано днес стана ясно, че от Главното мюфтийство има разпореждане за затваряне на джамиите за предстоящите мюсюлмански празници. Молитвите ще се извършват онлайн, традиционното раздаване на храна ще се случва само в пакети, удобни за дезинфекция. Решението съобщиха от Националния оперативен щаб.