Бойко Борисов обяви, че се обмисля смекчаване на забраните за пътуване за семейства към вили или хотели през почивните дни. Това премиерът съобщи след инспекция на АМ "Хемус" в участъка между Белокопитово и Буховци. 

Това може да се допусне, "ако едно семейство се премести на вилата си или в къща за гости" за почивните дни при спазване на изолация.

"На село не е хубаво, защото там са възрастни хора", каза премиерът и уточни, че се мисли за възможност за отваряне на малките хотели, "за да има някакви обороти, да се движим".

Премиерът обяви извънредното положение не е въздействало неблагоприятно върху строежа на магистралата.

"Изключително съм доволен - и на "Струма", и на Южната дъга, и на "Европа", и на "Хемус" от двете страни". Тази година трябва да стартираме по всички откъси".

Той обяви, се обмисля предсрочно сваляне на твърдите мерки. Правителството не се било възползвало от извънредното положение (засега до 13 май), затова премиерът възложил на юристи да видят как може извънредното положение да се прекрати, дори предсрочно, а да остане само закон:

"Обмисляме закон, който да задължава, например, носенето на маски, защото е доказано, че помагат. За банките - да могат кредитите да не се изплащат в сроковете им", обясни премиерът, говорейки за възможността извънредното положение да бъде прекратено предсрочно.

(По Конституция именно обявяването на извънредно положение е основанието за приемане на специален закон, който действа само в рамките на извънредното положение и с който се въвеждат временни мерки и се дава възможност  за ограничаване на някои права на гражданите, описани в основния закон - б.р.)

Премиерът посочи, че всички строители са поставени на риск, но напомни, че това не е нещо ново.

"Ние имаме трагични случаи и с работници. Лекари и сестри на първа линия също са изложени на първа линия. И полицаите са поставени на риск. Всяка професия си идва и с рисковете. Радвам се, че МВР и прокуратурата се справиха с побойниците на Слави Ангелов".

Той коментира, че "навсякъде около нас" положението е "чудовищно". 

"Ще има КПП-та, ще носите маски. Реално движението в България не е ограничено. В други държави е забранено да се излиза от вкъщи. В България може да излезеш и 50 пъти. В други държави има вечерен час. В България няма. Ако така продължи, съм възложил от понеделник, макар че нека видим какво ще се случи утре, родители с деца, ще ме питате на каква възраст, да могат да ходят в парка. Да мине семейството да си разходи детето и да го прибере".

Премиерът призна, че се анализира дали заминалите преди Великден, дали единствено са ходили "тук-там до магазина и обратно в къщата, където са изолирани". Той обоснова изследването с липсата на наистина голям ръст на заразените през последните дни.

Борисов обяви, че до "ден-два ще има предложение как да се завърши учебната година". Това ще стане след като той обсъди ситуацията с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Борисов на път: Нанков - тича като регулировчик. А се строи като да гребеш с лъжичка

Бойко Борисов: "Петя Аврамова ми е жал да я разхождам по проекта, но теб ще те пращам да тичаш отпред като регулировчик."

Николай Нанков: "На мен не ми е жал. Аз имам нужда малко да потичам. Да сваля някой и друг килограм".

Бойко Борисов: "За тебе даже не ми е жал, ако можеше с нещо да те изтормозя още, щях".

Така министър-председателят се пошегува със зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството по време обиколката им из строежа на АМ "Хемус" в участъка между Белокопитово и Буховци. Поводът - липсата на означения на строежа.

Преди това премиерът паркира джипката край две жени, които извършваха измервания на валяк. Борисов прояви жив интерес към заниманието им.

"Добър ден, какво правите, бе, булки?", попита той. "И сега какво измервате с това?". 

След като получи кратък урок по измерване на валяк, премиерът се качи в колата. Някой зад кадър се пошегува, че една от жените се е изчервила, срещу което тя бурно възнегодува.

Лафът обаче се хареса на Борисов и той не пожела да го остави необсъден, като подхвана в по-широк аспект да разисква темата за срама.

"Ама как я бъзикат? Изчерви се!", изтъкна премиерът след като превозното средство потегли. После припомни: "Ще мерите, защото после... и срамът е голям. Ще станем като тези, които строиха при Чирпан-Стара Загора".

По-рано премиерът спря край един шофьор на камион, за да го попита откъде докарват колове за магистралата. След като паркира, той заговори шофьора, който имаше неблагоразумието да застане пред министър-председателя без маска.

"Здрасти. Ама слагай си маската. Откъде докарваш коловете?"

След като получи отговор, премиерът повтори:

"Слагайте маски", при което шофьорът светкавично отвърна: "Задължително".

Кратката интеракция не се хареса на премиера, който изрази недоволството си пред Нанков, след като автомобилът потегли.

"Задължително, ама не си я сложил. Нанков, кажи им, че заради маски ще ги санкционират и ще спрат обектите. Има заповед, да я спазват. Те понеже цял ден им е топло тук и си карат...".

"Той в камиона си е без маска", допълни Нанков.  

Прякото излъчване на премиерската инспекция бе прекратено за кратко, след което имаше ново включване - по пътя за поредния възел, който се строи. Във втората част от обиколката Борисов заговори колко са важни връзките между различните пътища и констатира: 

"Хемус" ти е пълноводната река, която трябва да върви"

На това зам.-министър Нанков обясни, че даже в момента заради липсата на "Хемус", по магистрала "Тракия" има изкуствена натовареност - хората пътували по нея, за да стигат и до Варна, не само до Бургас. 

Около Велико Търново Борисов се похвали, че е открита и много археология при строежа на магистралата. И тя ще бъде запазена. Макар че малко забавя строежите: "Това е разликата между където е имало археология и където няма. И тука е лесно (заради равния терен - б.р.), щото ако беше мост – можеше с половин година да забавим пуск на лот, докато стане мостът".

Оглеждайки подготовката за строеж на участък, който е на ниво изкопи и подравняване, министър-председателят стигна до следната метафора: 

"Все едно си играеш с лъжичка в кисело мляко. И си гребваш, гребваш. Все едно си играеш с торта гараш – и си режеш, режеш и накрая ще стане ето това там (показва по-завършена част от строеж, с което се обръща и камерата в колата - б.р.). Нали така, Петко... Огладне ли?

Обръщението бе към пасажер в колата не се чу да получи вербален отговор.

Последва ново спиране при работници. Един от тях, покачен в строителна техника, сподели на Борисов, че е бил и на други обекти. Премиерът констатира:

"Ето, поколения се радват, че са строили – "Марица", "Тракия..."

Към други работници министър-председателят се обърна така: 

- Добър ден, как сте, бе лъвове? Плащаха ли..." - последва утвърдителен отговор.

- Аз по шофьорите разбирам – като се радват – знам, че сме платили. Като ме гледат начумерено – аз гледам Нанков начумерено.