Прокуратурата проверява дали задържаната ЛиЛана (Лиляна Деянова) е подставено лице на бизнесмена Васил Божков. Това съобщава бТВ, цитирайки свои източници.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на певицата, известна като Лилана, и още четирима души за участие в организирана престъпна група с цел злоупотреби с евросредства. Според данни на бТВ брат ѝ Александър Деянов (бийтбоксърът SkilleR) също е сред обвинените.

Става въпрос за незаконно усвояване на европейски пари по програма „Иновации и конкурентноспособност“. Вчера те бяха задържани при специализирана операция на СДВР и ДАНС под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура.

Затова и днес застанаха пред Спецсъда, който трябва да определи дали да остави трима от групата в ареста. Другите двама са пуснати под гаранция още от прокурора.

Разследващите са претърсвали офисите на фирма, в която певицата, която напоследък се явявала като бизнесдама, е съдружник. При акцията са иззети сървъри, компютри и други доказателства за престъпната дейност, става ясно от съобщение на прокуратурата. Според събраните доказателства групата е действала от 2016 г.

Няколко фирми, контролирани от Лилана (повечето от които без реална стопанска дейност), са усвоявали средства по програмата, декларирайки покупка на един и същ софтуер от юридическо лице, регистрирано в чужбина – което също не е осъществявало търговска дейност. От прокуратурата уточняват, че реално софтуерът е бил придобит с финансиране по европрограмата от действащо българско дружество, което го е предоставило за „ползване“ на разследваните фирми.