България няма как да отстъпи от истината и да промени своята история със задна дата. Това подчертава в интервю за македонското издание "МКД" българският евродепутат Андрей Ковачeв.

В момента присъединителните процеси за влизане в ЕС текат за Северна Македония, но българската позиция е, че има нужда от бързо и ясно решение за казуса с общата история.

Ковачев подчертава, че в Македония живеят македонци и говорят македонски език, "това е съвременната реалност". Макар да не стана ясно защо тогава България настоява във всички евродокументи да се подчертава "според конституцията на РСМ" след "македонския език".

"Но вие ще можете да влезете в ЕС едва след като решим всички отворени исторически въпроси. Няма какво да спорим какви са били Гоце Делчев, Даме Груев, Христо Татарчев ... Вашата съвременна македонска идентичност лежи в българската национална история. Това трябва да бъде решено. Няма дилеми за това между българските политически партии, изобщо в българското общество. Ето защо е много важно съвместната експертна комисия да приключи работата си възможно най-скоро."

Експертната комисия обаче прекрати работа поне до парламентарните избори в Македония. Те пък бяха отложени заради пандемията от коронавирус.

Евродепутатът се изненадва от въпроса защо България видно показва, че ще блокира членството на Македония, ако не бъдат изпълнени условията.

"Това не е нищо ново за вас. България винаги е имала много ясна и открита позиция от създаването на Република Македония, от нейната независимост през 1990 г. до сега. Нашето мнение е, че трябва да се обединим в обективен прочит на историята, основан на истината."

Това е и в основата на договора за добросъседство, подчертава той.

"Трябва да е ясно, че България по никакъв начин не оспорва настоящата реалност в Република Северна Македония. В същото време България по никакъв начин не може да приеме да промени историята си със задна дата. Времето на югославския комунизъм свърши."

Ковачев втори път избягва въпросът за македонския език, като само повтаря, че позицията на България е ясна.

 

"Историята не е нещо, което става такова, каквото го искаме. Историята е такава, каквато е написана в писмата и свидетелствата на нашите предци. Братя Миладинови написаха не „Сборник“, а „Български народни песни“. Григор Приличев, Райко Зинзифов, Кузман Шапкарев се обявиха за българи, а езикът, на който пишеха, беше български. Гоце Делчев, Дамян Груев, Христо Татарчев - всички членове на ВМРО, дори с левия Сандански и Гьорче Петров, заявиха, че са българи за себе си и за населението в Македония.

Всеки, който е прочел малко история в Македония, знае всички тези неща. Всеки може да търси Wikipedia или Encyclopedia Britanica, на който и да е език, за да намери това, за което говоря. Той ще открие, че целият свят знае, че са българи. Единствено македонската официална историография продължава да ги представя като етнически македонци."