Правителството на Италия ще смекчи ограничителните мерки, въведени заради пандемията от COVID-19, на два етапа - от 4-ти и от 18 май, съобщават Ройтерс и ТАСС. Премиерът Джузепе Конте обяви плановете на правителството на пресконференция във фейсбук в неделя, информира БТА.

От 4 май ще заработят някои заводи, строителни компании и търговци на едро. От тази дата ще бъдат отворени и парковете и градините, като разходките ще бъдат позволени само в семеен състав. От 4 май могат да бъдат възобновени индивидуалните тренировки на спортистите, но само на онези, които представляват национален интерес от гледна точка на спортните федерации и Италианския олимпийски комитет.

Премиерът подчерта, че всички предприятия, които възобновяват дейност, трябва да гарантират спазване на нормите за сигурност, като основната е безопасна дистанция от най-малко един метър между хората. Задължително е и носенето на предпазна маска.

От 4 май ще бъдат позволени и траурните церемонии, но само с участието на близки роднини и събиране на не повече от 15 души при спазване на дистанция. Ще бъдат разрешени също ограничени семейни визити. Движението между регионите обаче остава забранено.
На 18 май ще бъдат възобновени груповите тренировки на спортистите. Решение за възобновяване на футболния шампионат, който бе спрян заради пандемията, още не е взето.

Музеите и книжарниците ще могат да отворят врати на 18 май.

Салоните за красота, фризьорските салони и баровете и ресторантите ще трябва да изчакат до 1 юни. Доставките на храна за вкъщи ще бъдат възможни и по-рано.

Джузепе Конте окончателно изясни и въпроса за училищата, като посочи, че до края на учебната година образователните институции ще останат затворени.

"Ще работим за откриване на училищата през септември", каза италианският премиер.

Остана неясно дали ще бъдат отворени летните детски градини и дали ще бъдат въобновени службите в църквите, както настоява Конференцията на италианските епископи, посочва ТАСС.

Броят на жертвите на COVID-19 в Италия е най-високият в Европа - над 26 000 души, отбелязва Ройтерс. Заразените са почти 200 000, но броят на новите случаи започна да намалява, както и този на пациентите под интензивни грижи.

В неделя италианските власти съобщиха за трети пореден ден на намаляване на фаталните изходи от болестта. Починалите от COVID-19 бяха 260, което е най-ниската стойност от 14 март насам.