До 30 000 лв. може да достигне глобата за Софийския университет за несъгласуване на документация около казуса с дупки по фасадата на Ректората, направени заради смяна на климатици.

 Това съобщи по БНТ Александър Трайков от Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата.

Скандалът се разрази през уикенда, когато във фейсбук се появиха снимки, на които се виждат дупки в горната част на прозорците на първия етаж на крилото откъм бул. "Цар Освободител". В тях бяха оставени тръби, очевидно чакащи свързване.

Пръв казусът коментира кметът на столичния район "Средец" Трайчо Трайков. Той обясни, че общината е препоръчала смяна на климатиците, но проектът за това не бил съгласуван с нея.

Малко след това пред университета се появи министърът на културата Боил Банов, видимо ядосан. И заяви, че му е писнало всеки да прави каквото си иска. Банов сравни случката с климатиците на СУ със заснемането на музикален клип в Съдебната палата, за което бе обвинен председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

"Ще има ректор и след този ректор, ще има министър и след мене, ама тая сграда е много преди нас и ще остане след нас", каза още Банов.

Той все пак успокои, че щетите са поправими. 

От университета също обясниха, че получили препоръка от кметството. Затова решили да махнат 20-годишните климатици от фасадата и да направят обща климатична система. Обикновено такива се монтират на покривите на сградите и от тях се пускат връзки до отделните помещения вътре. От СУ допълниха, че не монтират, а всъщност демонтират стари климатици и нови дупки във фасадата не са правени.

Според Трайков обаче ясно личи по фасадата кои дупки са нови и кои стари, а по земята има и дребни парчета, които най-вероятно са от пробиването на стените.