От утре, 28 април 2020 г., стартират безплатни консултации със специалистите от клиника "Психиатрия и военна психология" на Военномедицинската академия (ВМА).

Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Такъв телефон вече има разкрит и към "Пирогов".

За целта е разкрита линия 02/ 92 26 190, която ще бъде отворена всеки работен ден в часовия диапазон от 9.00 до 13.30 часа. 

Всички граждани, които изпитват прекомерен страх, тревога или безсъние, свързани с пандемията от COVID-19, ще могат да се срещнат и да разговарят със специалистите от ВМА, а психологичните консултации са насочени към:

- обучение за вземане на решения - краткосрочни техники, които са копинг-стратегии (стратегии за справяне) в настоящата ситуация по отношение на работа, семейство, финанси, здраве и т.н.

- оказване на психологична подкрепа и помощ при овладяване на силни емоции като тревожност, страх, безпомощност, потиснатост, гняв и др., свързани с наличието на пандемия, както и икономическите последствия от нея. 

- психологична работа, фокусирана върху обучение в разпознаване на психосоматични симптоми (паника, обща тревожност, натрапливости, депресивни състояния, придружаващо безсъние) и преодоляването им чрез различни техники.

При по-тежка изява на оплакванията ще се осъществи психиатрична консултация и евентуално лечение, посочват още от ВМА.