В китайския град Ухан, откъдето започна пандемията, всички пациенти с коронавирус са изписани от болниците, тъй като страната отчита само три нови случая и няма нови жертви, съобщи днес "Гардиън".

Според Националната здравна комисия към неделя броят на новите заболели в Ухан е бил нула.

Два от трите нови случая в неделя са били внесени инфекции, а третият е предаден на местно ниво в североизточната гранична провинция Хейлундзян, където китайски граждани са се прибрали от Русия.

Китай, който регистрира повече от 82 000 заразени и общо 4633 починали, започна постепенно да се отваря отново след месеци парализа. 

В същото време властите в страната все още се опасяват от втора вълна от инфекции. В неделя Пекин обяви нови разпоредби за „насърчаване на цивилизованото поведение“, които включват изискване от хората да покриват устата и носа си, когато кашлят или кихат, не ядат в градския транспорт и носят маска на публично място, когато са болни.

Ресторантите също са длъжни да предоставят прибори за сервиране и да насърчават отделни порции, в сравнение с традиционните общи семейни ястия, когато е възможно. Наредбите влизат в сила на 1 юни.

Китай е изправен пред въпроси за официално отчетените данни и наскоро преразгледа броя на смъртните случаи от вируса в Ухан като ги повиши с 50%.

Като евентуален източник на втора вълна от инфекции се сочат асимптоматичните пациенти или внесените от чужбина случаи на зараза.

Пекин добави седем дни на „наблюдение на здравето“ на тези, които са били под 14-дневна карантина.

В Шънжън пристанищните власти заявиха, че от вторник всеки, който влиза в града трябва да бъде поставен под карантина. От края на миналия месец всички хора, пристигащи в града от чужбина, трябваше да бъдат изследвани за вируса и да бъдат под карантина за 14 дни.