Вместо визита - телефонен разговор. Така се разви историята с анонсираното преди месеци посещение на руския външен министър Сергей Лавров в България. То е трябвало да се осъществи днес, но е отложено заради кризата с коронавируса. Вицепремиерката и външен министър Екатерина Захариева обаче е провела телефонен разговор с Лавров, съобщиха от МВнР. 

Двамата първи дипломати са обсъдили "двустранното сътрудничество между България и Русия в условията на пандемията от коронавируса и глобалния отговор срещу разпространението на COVID-19". 

Захариева е изразила надежда, че отправената по време на нейната визита в Москва миналата година покана към Лавров да дойде в България ще се осъществи до края на 2020 г. 

„Ситуацията в света е нова. Страните са на различен етап като някои още не са стигнали до пика на кризата, но за нейното решаване трябва да има координиран подход. Сега мултилатерализмът е нужен повече от всякога, защото за вируса няма граници и етноси. Всички страни по света трябва да работим в по-близко сътрудничество“, казва Захариева, цитирана от пресцентъра си.

Министрите изразили задоволство от развитието на двустранните връзки и установения диалог.

„Постигнахме много в развитието на двустранните отношения. Въпреки кризата, проектите, които са важни и за двете страни, се развиват добре. „Балкански поток“ се реализира по график. Планираме да го приключим до края на годината“, казва Екатерина Захариева.

Т. нар. Балкански поток е разширяването на газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз" от българотурската към българосръбската граница, което на практика е продължение на руско-турския проект "Турски поток". Извън България това трасе се нарича "втора тръба" на "Турски поток", която минава през България, Сърбия и Унгария, като САЩ са против реализацията му. А конгресът гласува и налагане на санкции за участниците в него.

 

Руският външен министър е подчертал желанието на руската страна след края на кризата с коронавируса да бъдат осъществени планираните двустранни срещи, а работата в двустранните отношения да се върне към нормалното:

„Политическият диалог между двете ни страни се развива много позитивно. Сигурен съм, че след като свърши тази криза, след възобновяването на нормалната дипломатическа дейност, ще продължим да надграждаме постигнатото миналата година“, заявява Лавров, цитиран от МВнР.

Двамата първи дипломати са се договорили без да се чака краят на кризата с коронавируса, по дипломатически път да бъде разменен един от планираните за подписване по време на визитата на Сергей Лавров документи – протокол за размяна на ратификационни документи на Протокола за изменение на Договора за социална сигурност между България и Русия.