"Как да поддържаме глобален, оперативно съвместим и единен Интернет - от гледна точка на безопасността и технологиите"- това бе темата на видеоконференция на дипломати от ООН, организирана с общите усилия на българското и естонското Постоянно представителство в ООН в сътрудничество с Интернет корпорацията за раздаване на имена и адреси (ICANN). Вицепрезидент на ICANN по отношенията с ООН е Вени Марковски, той бе и модератор на срещата. 

Това е поредният брифинг за дипломати с водещи лектори от IT-сектора, който ICANN организира, но досега те бяха провеждани само в централа на ООН в Ню Йорк. Заради кризата с коронавируса бе предложен нов подход - онлайн брифинг, който да включи едновременно дипломати от постоянните представителства на ООН от Ню Йорк, САЩ и Женева, Швейцария, разказа Марковски пред Клуб Z.

Резултатът - над два часа разговор за интернет, облачните технологии, сигурността, предизвикателствата, кой може да заличава данни в мрежата - с участието на 116 дипломати, намиращи се не само в Швейцария и САЩ, но и в столиците на редица държави от цял свят, осъществен чрез комуникационното приложение Zoom.

Сред участниците бяха дипломати от най-ралични страни - от Албания и Австрия, през Бангладеш, Беларус, Бразилия, та до Япония. Лектори бяха Дейвид Конрад - главният ръководител по технологиите в ICANN, и Наела Сарас - директор по дейността на организацията, разказа Марковски. 

Мащабното онлайн събитие се случва в момент, в който в текат обсъжданията по темата "киберсигурност" в рамките на две работни групи, създадени от Генералната асамблея на ООН. Предстои да започне работа и трета работна група, която ще обсъжда изготвяне на Конвенция на ООН за киберпрестъпността. 

Целта на ICANN и организаторите на онлайн дискусията в лицето на представителствата на България и Естония бе дипломатите, които участват в дискусиите за киберсигурност и киберпрестъпност, да бъдат добре информирани и да черпят "знания от извора", обясни Марковски:

"Съвместната работа на България с ICANN допринася за увеличаване знанията на дипломатите, което е важно за успеха на предстоящите дискусии." 

По думите му използването на модерни технологии за подобна среща е добра идея, положителен е и фактът, че България и Естония обединяват усилията си, заедно с технически неутрална неправителствена организация като ICANN. 

В началото на онлайн срещата българският постоянен представител в ООН в Ню Йорк - посланик Георги Панайотов, и Хели Тирма-Клаар - посланик и координатор по киберсигурност на Естония - запознаха участниците с постиженията на двете страни в областта на Интернет. Не е тайна, че България е сред страните с най-бърз, добър и евтин Интернет и е важно мрежата в света да се запази безопасна, свободна, достъпна и открита - подчертал българският представител.  Естония пък е сред първенците във въвеждане на онлайн технологиите в управлението на страната и има богат опит в областта на киберсигурността. 

След това експертите - в лицето първо на Дейвид Конрад, говориха по теми, предварително изпратени от дипломатите, както и на въпроси, появили се в течение на разговора, разказа Марковски. Темите - от това как функционира системата за имена на домейни, през интернет протоколите, що е IP адрес и какво ще се случи, когато тези адреси се изчерпат, както са "облачните" услуги, зачестилите случаи на опити за измами, свързани с кризата около коронавируса. Наела Сарас пък обясни как се появяват Интернет домейните (от сорта на .bg, например) за различните държави. Някои мислят, че ICANN решава това, но всъщност решението се взима от Международната организация по стандартизация (ISO), която се намира в Женева, а ICANN само "вкарва" новите домейни в Интернет или "изкарва" старите.

"Така се случи преди няколко години с домейна на Югославия, .yu, когато Сърбия и Черна гора получиха своите нови домейни - съответно .rs и .me, старият бе "изпратен в пенсия", споделя от опита си Марковски.

А защо срещата се осъществи чрез приложението ZOOM - срещу което се появиха критики, че има проблеми, а Сингапур дори неотдавна забрани то да се ползва за онлайн обучение? Защото, според специалистите от ICANN - всеки софтуер може да създава проблеми, но в Zoom постоянно работят върху подобряване на сигурността си и бързо взимат мерки, когато има сигнал за бъг или пробив.  

"Искам да благодаря на МВнР, на посланиците Панайотов и Костадинова, както и на екипите от ПП на България към ООН в Ню Йорк и Женева, но и на колегите им от София по организацията на този онлайн брифинг. За пръв път правим заедно подобно нещо, а координацията и събирането на едно място на хора от десетки държави, не е тривиална работа.", каза още Марковски