Докато коронавирусът продължава да виленее и да взeма живота на хиляди европейци всеки ден, една страна от Стария континент успява да докаже, че е възможно да се поддържа нисък брой на починалите, предава "Блумбърг".

Словакия, държава с население от 5,5 милиона души, затвори училища, магазини и граници втора след Италия. В същото време политиците и водещите по телевизиите носеха маски дълго преди правителството да наложи тази мярка и да я задължи.

Мерките помогнаха - шест седмици след първия диагностициран случай в Словакия има едва 20 жертви и тя е на първо място по този показател в Европа на глава от населението по данни на "Джонс Хопкинс".

"Бързината е от значение", сподели Ева Шернхамер - шефката на епидемиологичния отдел към Медицинския университет на Виена. "Би било идеално, ако епидемията се задържи във фаза, в която може да се проследят контактите на всеки отделен случай. От днешна гледна точка Словакия взе правилното решение." 

Лидерът на региона Братислава Юрай Дроба затвори училищата два дни след като бе регистриран първият случай и седмица преди останалата част от страната да го последва, защото той "виждал това, което се случва в Италия".

Главният здравен инспектор на Словакия Ян Микас заповяда на полицията да спре конвоя от скиори, завръщащи се от Австрия, и да ги постави под строга карантина. От тях 60 дадоха положителни проби за коронавирус.

Правителството постепенно започва да отваря икономиката. Учени обаче предупреждават, че още е рано да се обявява победа.

"Ако тенденцията се запази, ще можем да си кажем, че сме се справили със ситуацията като най-добрите страни", сподели Мартин Сматана - шефът на правителствения Институт по здравни политики, който изгражда модели на разпространението на вируса. "Сред по-голямата част от населението вирусът въобще не се разпространява."