Летните олимпийски игри в Токио ще бъдат окончателно отменени, ако се налага ново отлагане и догодина, заяви президентът на организационния комитет Йоширо Мори пред "Никан спортс".

Най-големият спортен форум беше пренасрочен за 23 юли - 8 август 2021 г., а трябваше да е това лято (на почти същите дати).

“Когато проблеми като войни са възниквали в миналото, игри са били отменяни. Сега ние се сражаваме с невидим враг”, рече Мори.

Според него има смисъл от Олимпийски игри, само ако човечеството победи коронавируса.

Решението за преместване на Игрите за догодина заради коронавируса бе постигнато в телефонен разговор между шефа на Международния олимпийски комитет Томас Бах и  премиера на Япония Шиндзо Абе на 24 март. Те се съгласиха, че до старта световният спорт няма да успее да се съвземе от сътресенията, предизвикани от разпространението на коронавируса.

Международният олимпийски комитет дълго време не се съгласяваше за отлагане, тъй като ще претърпи огромни финансови загуби. Най-ощетена е Япония, която похарчи за подготовката над 12 млрд. долара.

Изявлението на Йоширо Мори дойде като потвърждение и на мнения на други специалисти от последните дни. Според президента на Японската медицинска асоциация Йошитаке Йококура, провеждане на игрите дори догодина ще е почти невъзможно, ако дотогава не бъде въведена ваксина или поне ефективно лечение срещу COVID-19.