"В този период на пандемия и извънредно положение политиците не се откроиха, за голямо съжаление, а и нямаше рационално лидерство от страна на правителството и на президентството."

Това заяви пред БНР Цветан Цветанов, който е шеф на Евроатлантическия център за сигурност и бивш втори човек в ГЕРБ. Според Цветанов премиерът Бойко Борисов и президентът Румен Радев е трябвало да загърбят личните си противоречия, защото това влияе лошо върху перспективата на страната.

"Очаквам ръст на престъпността. Знаем, че безработицата е увеличена, че над 100 хил. граждани са се прибрали от чужбина, което означава, че конвенционалната престъпност ще бъде увеличена. И същевременно ще се предприемат и действия за допълнителни финансови схеми и измами, за да се създадат други условия", каза още Цветанов.

На няколко пъти през последните дни от МВР съобщиха, че по време на извънредното положение престъпността е спаднала.

Цветанов изтъкна, че правителството и Народното събрание е трябвало да предприемат действия, за да бъдат използвани и ресурсите на Министерството на отбраната, за да може полицията да се подготви за новите предизвикателства, които ще има след отпускането на мерките. Според него средата за сигурност ще се променя в негативен план.

Според Цветанов, когато няма действащ парламент, не могат да се дискутират различни мнения, които могат да дадат правилни решения:

"Отчитам неглижирането от изпълнителната власт на парламента, което го превърна в това, което е днес. Той няма възможност да осъществява парламентарен контрол", каза Цветанов.

Той определи ситуацията, в която не работят законотворците, като "недъг на политическата система", който трябва да бъде отстранен, защото ще се окаже с тежки последствия за бъдещето на страната.

Цветанов коментира, че правителството се е справило добре със здравните мерки, което се вижда в статистиките.

"Засилва се тревожността към финансовата перспектива на кризата", каза още Цветанов.

Той прогнозира, че добрите резултати от извънредното положение ще бъдат за изпълнителната власт, а ако има лоши, те ще бъдат понесени от Националния оперативен щаб. Според него в момента се оставят буфери, за да може по-късно, ако се наложи, да се направи политическа маневра.