Цели 29% от германските компании твърдят, че биха могли да оцелеят три или по-малко месеца, ако ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия, останат в сила за по-дълъг период. Това сочат данните от новото изследване на водещия мюнхенски икономически институт Ifo, цитирани от БНР. 

Малко над половината фирми пък заявяват, че могат да се справят за период до шест месеца.

"Това са тревожни данни, които сочат за предстояща вълна от фирмени фалити", коментира ръководителят на проучването на Ifo института Клаус Волрабе.

Оказва се, че ситуацията е особено критична за търговията на дребно, като 44,9% от компаниите в този сектор предполагат, че могат да издържат максимум три месеца, а общо 63,2% от търговците на дребно посочват, че биха оцелели за максимум шест месеца.

Тежко е положението и на доставчиците на различни услуги. Над 31% от тях осочват, че могат да преустановят дейността си през следващите три месеца, а общо 56% от анкетираните компании в тази сфера могат да подадат заявления за фалит най-късно до шест месеца.

Сравнително по-добра е ситуацията в промишлеността. Според анкетата 24,8% от анкетираните промишлени компании имат сили да оцелеят само за не повече от три месеца, докато общо 48% от индустриалните фирми ще бъдат принудени да излязат от бизнеса след шест или по-малко месеца.

Негативните нагласи и притеснителните тенденции обхващат най-вече малките и средните предприятия, а не многонационалните корпоративни фирми.

Добрата новина е, че през следващите няколко седмици ще започне бавно облекчаване на строгите ограничителни мерки. Това обаче не означава бързо възстановяване на търсенето и потреблението, което вероятно ще продължи да има отрицателно въздействие върху тяхната рентабилност и в бъдеще.