Потребителите с отменени заради коронавируса полети и пакетни почивки може да получат ваучери за по-късно ползване на услугите вместо възстановени суми, за да бъдат избегнати масови фалити в туристическия и транспортния сектор, съобщи днес Европейската комисия.

Нейната зам.-председателка Вера Йоурова съобщи, че Комисията в момента работи по европейско решение на въпроса, което да предложи на държавите членки и на Европейския парламент. Не е ясно още дали това би било законодателно предложение.

Пътниците на отменени полети и туристите, неизползвали предплатени почивки, имат право да получат обратно целите суми, които са заплатили, според европейските правила за защита на потребителите. Авиолиниите и туроператорите могат да им предложат ваучери само ако клиентите са съгласни. 

При затворените граници забраните за пътуване и спрените полети обаче туристическите фирми и авиокомпаниите са изправени пред опасността от фалит, а държавите - пред непосилни разходи за тяхното спасяване. 

"Работим над европейско решение, което може да завърши или да не завърши със законодателно предложение", каза Йоурова на пресконференция в Брюксел днес. 

Тя каза, че такова решение могат да се окажат "доброволните ваучери". Има европейски държави, които мислят за намаляване на правата на потребителите предвид извънредните обстоятелства, каза Йоурова, без да уточнява кои са те. Тя каза, че Комисията е "в диалог" с тези правителства.

"Комисията смята, че ограниченията за пътуване трябва да бъдат вдигнати колкото може по-скоро", каза още тя, посочвайки, че това трябва да стане координирано и при спазване на противоепидемични мерки.

Не е ясно обаче дали 27-те в ЕС ще се разберат за едновременно и координирано отваряне на границите и за еднакъв режим на пътуване.

Йоурова беше категорична, че евентуални ограничения за пътуванията това лято могат да се основават на епидемиологични данни, но не и на националността на пътуващите, което по думите  би било дискриминация.

"Не искаме да допускаме никаква дискриминация - ограничения, базирани на националност", каза тя.

Колегиумът на комисарите, който днес проведе ориентационни дебати за положението в европейския туристически сектор, не е обсъждал въвеждане на т.нар. ковид паспорти или на задължително носене на маски в целия ЕС, каза Йоурова.

Туризмът в Европа е изправен пред перспективата да загуби 50% от оборота си тази година, каза Йоурова. Главните проблеми на сектора са ликвидността, ограниченията за пътуване и загубата на работните места и социалните тежести, посочи тя.

Секторът нормално осигурява 10 на сто от БВП на ЕС и 27 милиона работни места. Най-тежко ще пострада той в традиционните летни туристически дестинации в Южна Европа, където са и най-засегнатите от пандемията държави.