Министерството на труда и социалната политика (МТСП) ще предложи още един месец неплатен отпуск да бъде признаван за трудов и осигурителен стаж за всички хора, които са ползвали неплатен отпуск за 2020 година. Това ще стане със закона, който се очаква да замени временния Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, каза в интервю за БТА министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

В момента до 30 дни неплатен отпуск в една календарна година се признават за трудов стаж, от министерството ще предложат още 30 дни да могат да бъдат признавани за стаж заради настоящата ситуация.

През следващата седмица ще се разшири и кръгът на родители, които ще получат еднократната помощ от 375 лева, като и тези, които не са ползвали напълно платения си отпуск, ще имат възможност да се възползват от еднократната помощ от 375 лева. До момента еднократната помощ се отпуска на родители на деца до 12 години, които са най-малко 20 дни са в неплатен отпуск. Условие е и да са изчерпали платения си отпуск. Занапред това условие няма да важи.

Ще се вдигне и възрастта на децата, чиито родители могат да кандидатстват - от 12 на 14 години. Причината за промяната е, че децата няма да бъдат връщани в детските градини и в училищата.

"Възнамеряваме да дадем възможност и на самотни родители, останали без работа в резултат на кризата, да могат да получат тази еднократна помощ от 375 лева", казва Сачева пред държавната агенция.

До този момент около 1200 са семействата, получили подкрепата.

Кандидатстването по мярката 60/40 ще се удължи до края на юни

В закона, който се очаква да замени закона за извънредното положение, ще бъде предложен текст да може да се кандидатства по мярката 60/40 и до 30 юни, съобщи още министърът на труда и социалната политика. В момента срокът за кандидатстване е фиксиран до края на извънредното положение - 13 май.

"Ние ще предложим срокът да се удължи до края на юни, като до момента ние покриваме разходи на работодатели за запазване на хората, които работят за тях, в периода март-май, а сега ще има възможност да се кандидатства отново за три месеца, но включваме и месец юни", уточни Деница Сачева.

Новорегистрираните безработни вече са над 91 000, а над 18 000 са намерили работа от 13 май насам

От началото на извънредното положение новорегистрираните безработни са 91 201 души, като за същия период 18 127 са тези, които са започнали работа.

Само вчера 938 души са намерили ново работно място, каза министър Деница Сачева. Попитана дали е възможно заради увеличените срокове за регистрация на безработни след края на извънредното положение броят на безработните да се увеличи, тя каза, че всичко е възможно, но очакванията й са, че благодарение на мярката 60/40 ще продължава да се наблюдава спад на хората, които се регистрират като безработни.

Спадът е устойчив през последните 12 дни, като във вчерашния ден регистриралите се като безработни, които казват, че са освободени вследствие на кризата, са 1167 души при пикове в началото на април между 7000 и 9000 души на ден, регистрирали се като безработни, допълва министърът на труда и социалната политика.

Към края на март от 220 072 общо безработни, 131 566 са без право на обезщетение, а 20 410 са на минималното обезщетение за безработица. От началото на извънредното положение 12 000 са хората без право на обезщетение, сочат данните на АЗ.

Деница Сачева посочи, че има очаквания, че по мярката 60/40 ще има още нови заявления и благодарение на нея ще се запазят още работни места.

Над 119 хиляди запазват работните си места по мярката 60/40

До момента 119 072 работници и служители ще запазят работните си места по схемата, показват данните към вчерашна дата, казва още социалната министърка. Подадените заявления от работодатели са 8499. За момента среднодневно за между 9000 и 10 000 работници и служители се подават заявления от страна на работодателите.

"Трудно е да се каже в момента какъв е максималният потенциал на мярката, защото тя е отворена в момента за изключително много икономически дейности", каза Сачева и допълни, че обхватът на пряко засегнатите със заповедта на здравния министър е около 300 000 души.

Около 300 000 души ще се възползват по схемата за поемане на 40 процента от минималната заплата и осигуровките

В Министерството на труда и социалната политика разработват нова схема на стойност 85 милиона лева по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" (ОПРЧР), която ще даде възможност за два месеца да се покриват 40 процента от минималната работна заплата /290 лева/ и осигуровките към нея за около 300 000 души, пряко засегнати от кризата.

Мярката тепърва трябва да бъде договорена с ЕК и още не мога да поема конкретен ангажимент от коя дата ще почне да действа, каза министър Сачева и допълни, че тя ще е вероятно продължение на схемата 60/40 и ще се отнася до сектори, които са най-засегнати в следствие на кризата от COVID-19.

По отношение на общественото недоволство срещу това, че футболни клубове и ЦГМ са кандидатствали за схемата 60/40, министър Сачева каза, че мярката и законът не се направени за конкретна фирма или лице, така че всеки, който е правоимащ и е решил да упражни своето право, може да кандидатства. Тя припомни, че спортните клубове са затворени със заповедта на здравния министър.

"Дали спортните клубове имат нужда от тези средства, е въпрос, който всеки управляващ на дружеството преценява", допълни тя.

 Интервюто е пред БТА, Валерия Димитрова, Екатерина Тотева.