Министерството на образованието ще предложи да отпаднат за тази година изпитите след 4-ти и 10-и клас.

Това съобщи в четвъртък по бТВ просветният министър Красимир Вълчев.

Кабинетът ще поиска от парламента законови промени, защото тези изпити са предвидени по закон, уточни той.

Вълчев допълни, че въпросът дали да има препитване за четвъртокласниците и десетокласниците била една от големите дилеми пред министерството.

"Преценихме, че тази година не си заслужава рискът", каза той.

Учениците ще се явят физически само на матурите след 7-и и 12-и клас и то при засилени мерки за спазване на социална дистанция.

Другата седмица ще бъдат обявени датите на провеждането на изпитите, както и върху какъв материал ще са те.

"Ще се съобразим с най-бавните, няма да има материал, който не е взет. Но няма да е вярно, ако категорично кажа, че няма да бъде включен материал, който е бил преподаван след 15 май (когато се мина на дистанционното обучение- бел. ред). Учениците няма да бъдат изненадани с повече материал, ще бъдат изненадани с по-малко", смята министърът. 

„Ще се предвидят и възможности някои ученици да се видят с учителите си, например ако дванайсетокласник иска да си повиши оценката. Има и изпити, които не могат да бъдат проведени дистанционно. Ще дадем възможност за индивидуални срещи“, каза още Вълчев.

Той допълни, че за ученици, които са заразени или са под карантина, ще се търси възможност дистанционно да положат изпитите си, или ще има алтернативна дата.

Учебната година ще приключи дистанционно, в класните стаи няма да се връща никой випуск. Затова се договориха в сряда министърът, членовете на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в образованието и представители на родителски организации.

Днес Вълчев отново определи дистанционното обучение като успешно.

Той обясни и че е разговарял с ректори на университети и според тях няма да има проблем с кандидатстването във висши училища в страната. Същото се отнасяло и за зрелостниците, които искали да учат в чужбина.