За кризисните психолози в МВР предстои много интензивна работа с полицейските служителите след отслабването и отмяната на мерките на извънредното положение. За това предупреждава в отговор на депутатски въпрос вътрешният министър Младен Маринов. Специалистите в Института по психология вече разработват програма за групова работа, която се обляга на техния опит от кризи като земетресението в Перник през 2012 г., атентата на летище Бургас през същата година, инцидентите с автобуси на магистрала "Тракия" и край Своге. 

Оказва се, че от края на март над 1800 служители от системата на МВР са се включили и в специална фейсбук група „Институт по психология“ - за преодоляване на стреса от коронапандемията.  

Целта на групата в социалната мрежа е да се споделят материали на психологическа тематика, подходящи за разпространение сред служителите на МВР, заявяване на готовност за оказване на помощ, посочва той. 

По думите му това е отваряне на още едно достъпно място за споделяне и комуникация в типичния за социалните мрежи стил на полезна информация, свързана с извънредното положение и поддържането на усещане за жива и непрестанна връзка със служителите, макар и виртуално. 

От отговора става известно, че за периода от 16 март до 28 април са публикувани над 820 поста и видеоклипове с широк спектър от информация. 

"От задълбочени психологически тестове до поглед от забавната страна на проблема, от трогващи видеоклипове до зареждащи с позитивизъм и хумор постове. Социалната мрежа се използва и за своеобразна форма на виртуална кризисна интервенция, както и достъп на служителите до психологическо консултиране.", пише министър Младенов. 

И добавя, че в групата се споделят актуални за ситуацията проблеми и въпроси, на които психолозите отговарят.

За периода от началото на извънредното положение през март до края на април са проведени над 320 индивидуални консултации по телефона, онлайн и в лична среща. Те са поискани от служители и членове на техните семейства, свързани с пандемията и различни проблеми от служебен, личностен и семеен характер, информира министерският отговор.

Психолозите на МВР всекидневно и ежеседмично комуникират с полицейски служители „с цел подпомагане вентилирането на натрупаното вътрешно напрежение“, а и за придобиване впечатления за актуалното им състояние и евентуална необходимост от психологическа помощ. Събеседвания се провеждат и със служители, ангажирани с дежурства на контролно-пропускателните пунктове и проверка на карантинирани лица във Варна, Плевен, Бургас, Пловдив, Монтана.