Вследствие на обилните валежи продължава да бъде прекъснато движението на влаковете в няколко железопътни участъка в страната, съобщиха от Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Причините за спиранията на влаковото движение са различни - наводнени релси, надвиснали клони върху контактната мрежа, свличане на земна маса и нанесени повреди по железопътната инфраструктура. 

Днес не се движат влакове в следните жп участъци:

Преустановено е движението в района на Соколово – Горна Оряховица, поради липса на напрежение в контактната мрежа;

Прекъснато е движението в междугарието Самуил – Висока поляна - Хитрино, поради липса на напрежение в контактната мрежа;

Прекъснато е движението в междугарието Русе - Ястребово, поради липса на напрежение в контактната мрежа;

Прекъснато е движението в междугарието Царева ливада - Габрово, поради липса на напрежение в контактната мрежа;

Аварийни екипи и специализирана техника на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, са по местата и работят по разчистване на трасетата и възстановаване на електрозахранването.

Проблемен остава и жп участъкът Хасково - Димитровград, където е наводнен железния път. След отдръпване на водата, екипи ще започнат работа по възстановяване на релсите.

В момента в участъците от Горна Оряховица до Дъбово и от Димитровград до Хасково пътниците се превозват с автобуси. Предстои и осигуряване на автобуси за превоз на клиенти на БДЖ между Русе и Каспичан