Щабът не е разформирован, от две седмици ме умоляват да спра да се гаврят някои от журналистите с тях. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет, Въпреки съобщенията, че брифинги вече няма да има днес Борисов и ген. Мутафчийски за пореден път се появиха пред медиите. За пръв път Мутафичйски беше цивилен по време на брифинг.. Борисов обясни, че просто трябвало да си изпере униформата.

"Както виждате генералът си е жив и здрав. Изобщо нямаше да развалям на хората празничното настроение, ако не съзирах поредния умисъл. Щабът никога не е разформирован", заяви Борисов.

Той поясни, че щабът всяка сутрин в 7.00 се среща с него.

"Всяко нещо се обсъжда по стотици пъти, докато не се намери пълен консенсус. Едва тогава те слизат и обявяват. Самият щаб има по дадени теми разногласия. Едва тогава здравният министър или съответният министър дава своята заповед", каза още Борисов.

Той отчете, че от две седмици щабът го умолява да се спре гаврата с него всяка сутрин.

"Една част си вършат работата, други идват буквално, за да се заяждат с тях", каза още Борисов, имайки предвид журналистите.

И продължи:

"Без заплащане всеки ден в 00.00 и 7.00 ч. Мутафчийски ми докладва за случаите, докато някои тулупи спят до обяд и пишат постове. Нахалници. Нещо повече моята опозиция, ако мога така да я нарека, в парламента ми обясняваха колко лош е щабът и колко лошо е да има брифинги, а вчера докато течеше брифингът с Арнаудова и доцента, ние с Мутафчийски бяхме горе. Работихме до 10.30 след това. Какво работихме ли? Сега днес правим съвещание на правителството с Щаба. С него като седнем двамата по няколко часа си опонираме как и по какъв начин да пуснем парковете. Как и по какъв начин да пуснем планините".

Борисов каза, че е рано още да се благодари на щаба, защото той все още работи.

"За какво да му благодаря, нищо не е различно от вчера. Щабът работи на пълни обороти. Видяхте вчера Франция отиде на юли извънредното положение. Никаква светлина няма. Поне техните ментори да погледнат това, което става в Русия. Премиери, министри, близо 10 хил. рекорди на ден. Хората изнемогват, парад отмениха. По време на Втората световна война не са отменяли", каза още Борисов.

Твърденията за напрежение между Борисов и ген. Мутафчийски били спекулации.

"Какво напрежение? От 20 и кусур години ми е приятел. Ние сме го издигали да стигне до този пост. По десет пъти на ден си говорим", заяви Борисов.

Според него трябва да се намерят виновните за спекулациите, защото това е начин да се подрони работата и доверието в правителството и щаба.

"Спорът беше между Ангел Кунчев и него. Между тях беше спорът, не между мен. Кунчев иска да разхлабим още, да махнем РЗИ-тата от границата и КПП-тата да махнем. Вчера или оня ден един час се караха. Те двамата. Аз им казах добре, ще събера правителството", каза още Борисов.

Самият Мутафчийски заяви, че молбата за спирането на ежедневните брифинги е била на щаба. И допълни, че най-важният въпрос сега е как да живеем оттук-нататък с вируса. 

"Това са изключително важни неща и са от ключово значение как ще продължи по-нататък България въобще да се развива. Как това нещо ще даде отражение в здравната система, защото става въпрос за две свързани неща, които няма как да бъдат пренебрегвани. Всяко отпускане на мерките, което не е съобразено с реалностите, може да доведе до влошаване на ситуацията". Наистина изключителсно некоректно отразяване е, че Щабът е спрял работа, че трябвало "последно сбогом". Това абсолютно не отговаря на истината по никакъв начин и най-малко обезсмисля нашите усилия във вчерашния ден. Според много от хората начинът на оповестяване е контрапродуктивен. Насажда страх, въпреки че информацията винаги е била обективно поднасяна. Фиксира прекалено вниманието на обществото, което не е полезно", обясни Мутафчийски.

Борисов допълни, че се ползват всички знаещи хора и че често се консултира с "опозицията" доц. Мангъров.

"Ако има успехи, ще бъдем всички щастливи - ако има загуба, ще е само моя", каза още Борисов.

 

Той обърна внимание, че от днес "работят" планините и призова да се спазва дисциплината.

"Това е, както пресичаме улиците. Да продължим да се пазим, за да можем и ние да отпускаме и все по-нормален да става животът. Няма нито една индикация, че всичко това ще премине скоро. От няколко дена умуваме с Мутафчийски как, свиквайки да живеем с този вирус, колкото може повече сектори да се отварят за нормален живот в условията на пандемия. Нито една от тези мерки не е направена случайно", каза още Борисов.

И допълни:

"Каква карантина карате вие в София? Улиците ли са празни, парковете ли са празни? Само с бързите  ефективни мерки сме на най-ниските нива. Разбира се, и дисциплината на огромната част от българите - сами да се пазят".