Банка ДСК и Експресбанк завършиха днес процеса по своето обединение и така общото им дружество се превръща в една най-големите кредитни институции в страната. Банката ще действа под вече познатото търговско име Банка ДСК.

По данни на двете дружества новото обединение ще обслужва над 2,5 милиона клиенти, консолидацията на двете дружества ще доближи банката до първите позиции в сектора по отношение на активите и ще я превърне в лидер по размер на депозитите и кредитния портфейл. 

Известната ни банка ДСК всъщност е собственост на унгарския гигант ОТП, на практика най-големия доставчик на финансови условия в региона на Централна и Източна Европа. Групата работи в 12 държави и обслужва повече от 20 милиона клиенти. Институцията оперира на българския пазар от вече далечната 2003 г. 

Сделката беше обявена още през 2018 г., без да е ясна нейната цена. Френската Societe Generale Express bank, както е цялото име на банката, обяви, че ще търси други стратегически пазари, където има по-голям пазарен дял. Ситуацията беше подходяща за ДСК, която е силна в България, да укрепи позицията си и да увеличи своя портфейл, като затвърди мястото си на един от лидерите на пазара. 

През февруари на тази година сделката беше благословена от Българската народна банка, разрешение даде и Комисията за защита на конуренцията.