Димитър Стоянович и Александра Гюзелева са отново на екран като водещи на „Култура.бг”, а Анна Ангелова е в отпуск. Димитър Стоянович днес обяви, че „след дълги размисли и страсти как да направим любимото предаване още по-стойностно”, от днес нататък той ще бъде за зрителите „основен ежедневен Вергилий в кръговете на родната и международната култура”.

Заедно с него в судиото ще води и Александра Гюзелева, а след края на отпуската си - и продуцентката водещ Анна Ангелова.

На 15 април стана ясно, че Стоянович и Гюзелева са свалени от екран без обяснения и без писмена заповед. Ръководството на БНТ реши продуцент и водещ на „Култура.бг” да бъде само Анна Ангелова. 

"Никой не е свален от ефир. Не съм издавал заповед за това. Докато мерките са в сила, ще има по един водещ в "Култура.БГ", обясни тогава пред Клуб Z генералният директор на БНТ Емил Кошлуков. 

По думите му специално в културата няма нужда от толкова много водещи, защото култура няма – няма театър, няма галерии, няма културен живот в момента. 

Той обясни, че в телевизията е въведен извънреден режим на работа, свързан с мерките срещу коронавируса. Неколкостотин души са в отпуск, работи се със смяна на екипите. „История.БГ“ и „Иде нашенската музика“ са спрени до второ нареждане и вървят записи на стари предавания, защото не може да се позволи струпване на голям брой хора.

Това предизвика бурни реакции в обществото и много колеги и почитатели на двамата водещи изразиха възмущението си като обявиха, че няма да участват в предаването, докато двамата водещи не се завърнат.

„Познатият Ви екип продължава с убеждението, че телевизията е екипна работа и кауза в името на зрителя – продължи уводните си думи тази сутрин Димитър Стоянович и влезе в езоповски тон: – Днес е международният ден на металурга, пожарникаря и коминочистача, като се надяваме всеки от тях да намери по нещо за себе си в предаването.”

"Площад Славейков"