Само за три часа световните политически и бизнес лидери обещаха 7,4 милиарда евро за световния отговор в търсенето на ваксина и лечение на коронавируса

Това обяви председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен в края на днешната международна донорска онлайн конференция.

Обещаната сума е окуражаваща предвид факта, че ЕС желае да набере общо 7,5 милиарда евро, или 8,2 милиарда долара, за ваксини, лекарства и диагностициране на болестта, от която до този момент по света са заразени над 3,5 милиона души, а близо четвърт милион са починали.

Това означава, че до изпълненето на целта остават само още 100 милиона евро.

Ваксините и леченията са от ключова важност за ЕС, но са още по-важни за неговите партньори, най-вече страните с най-засегнатите здравни системи, изтъкна председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Това се отнася с още по-голяма сила за страните в Африка.

„7,5 милиарда евро могат да изглеждат много, но цената на бездействието ще бъде далеч по-висока”, заключи Мишел.

Щом бъдат разработени, изпробвани и одобрени, ваксините трябва да станат достъпни за всички по света без изключение. В същото време и изобретателите им трябва да бъдат подобаващо възнаградени, каза френският президент Еманюел Макрон.

Норвегия пък ще отпусне един милиард евро в помощ за разпространяването по света на всяка създадена ваксина срещу COVID-19, оеща премиерката на скандинавската страна Ерна Сулбер.

В конференцията участват лидери от цял свят, както и генералният секретар на ООН Антониу Гутереш и шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус.

САЩ - големият отсъстващ

Единствено САЩ не участваха в конференцията.

От Държавния департамент обаче заявиха, че приветстват мобилизирането на ресурси от страна ЕС за облекчаване на последиците и преодоляване на пандемията. И изтъкнаха, че САЩ са световен лидер в усилията срещу заразата и разработването на ваксина.

Накрая от дипломатическото ведомство припомнят, че Съединените щати са похарчили над 1 милиард долара за разработване на ваксини в партньорство с американската фармацевтична индустрия

България участва със 100 000 евро

България дава 100 000 евро, заяви премиерът Бойко Борисов.

„Намираме се в една пандемия, в една ситуация, в която след Втората световна война светът не познава толкова тежксо заболяване, което да се е отразило така върху финансовия, икономическия и социалния живот, да подложи на такова изпитание медицинските ни системи. Криза от такова измерение изисква координиран и съгласуван отговор от огромен мащаб и солидарност към нашите партньори, особено към най-поразените държави", изтъкна той.

В негово лице България приветства това, което в момента прави Еврокомисията. Затова страната ни иска да се включи в борбата с коронавируса със 100 000 евро за създаване и внедряване на ваксина.

„Ще бъда накрая кратък и ще благодаря и на теб лично, Урсула, и на всички комисари, които работихте много усърдно”,  завърши Борисов.

Същата сума обеща и Малта.

Кой колко предлага

Франция – 500 милиона евро

Германия – 525 млн. евро

Япония – 834 млн. долара

Канада – 850 млн. долара (778 млн. евро)

Саудитска Арабия – 500 млн. долара

Великобритяния – 744 млн. лири (846 млн. евро)

Норвегия – 220 млн. евро

Италия – 140 млн. евро

Израел – 60 млн. евро

Фондация „Гейтс” – 100 млн. долара

Португалия – 10 млн. евро

Швейцария – 350 млн. евро

Люксембург – 57 млн. евро

Сърбия – 2 млн. евро

Вишеградската група (Чехия, Словакия, Полша и Унгария) - 3 млн. евро

Испания – 125 млн. евро

Дания – 50 млн. евро

Гърция – 3 млн. евро

Белгия – 27 млн. евро

Южна Корея – 50 млн. долара

Кувейт – 40 млн. долара

Австрия – 31 млн. евро

Австралия – 352 млн. долара

Румъния – 200 000 евро

Словения – 30,8 млн. евро

Финландия – 36 млн. евро

ОАЕ - 110 млн. долара

Европейската инвестиционна банка - 143 млн. евро

Григор Димитров и Стефка Костадинова – лица на кампанията

„Гордея се, че световноизвестните български спортисти Стефка Костадинова и Григор Димитров приеха поканата ми и подкрепиха кампанията със силни послания”, заяви българският еврокомисар Мария Габриел, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Тя увери, че ще има и други лица до 23 май. Тогава ще бъдат обявени резултатите от инициативата.

Мария Габриел имаше ключова роля в мобилизирането на 1 милиард евро от ЕК, обявено днес от председателката й Урсула фон дер Лайен.

„Нека дадем на най-добрите ни учени и предприемачи инструментите и подкрепата за създаване на ваксина, лечение и диагностициране на вируса. Това ще ни доближи до момента, в който ще чуем: "Гейм, сет и мач", заявява Григор Димитров в разпространен от ЕК видеоклип.