Всички в "Левски" - от изпълнителния директор Павел Колев, през спортния Ивайло Петков, до треньора Петър Хубчев и целия му щаб, ще подадат оставки на 13 май, когато приключва извънредното положение.

Това заяви Колев пред "Дарик радио". Ходът ще е знак на солидарност с оттегляне на благодетеля на клуба Васил Божков, който е арестуван в Дубай. Тези дни се заговори, че предстои смяна на собствеността на "Герена", че акциите ще бъдат прехвърлени на други хора.

Близо 90 процента от тях се държат от Георги Попов, който също е в ОАЕ.

Колев добави, че е разговарял с Божков, който му е обещал, че ще отстъпи собствеността, тъй като няма възможност да финансира клуба, а има желание за това.

"Всичко опира до волята на мажоритарния акционер, коментира Колев пред "Дарик". - Сетих се за Наско Сираков и наш разговор. Това ми дава, наред със стотиците имейли и писма, които получавам от феновете, висока оценка на това, което правихме досега. Нека хората знаят, че така или иначе школа на "Левски" ще има, тъй като това е бъдещето на целия български футбол."

„Съвсем друго е, когато поработиш в този клуб. Нека имаме търпение, за да видим какво и как ще се случи. Трудно ми е да направя прогноза в тази ситуация, защото светът сега не съществува. Много съм уморен - психически. Напрежението е огромно и трудно спя. Търпя лични негативи от цялата тази работа, но това няма общо с решението, което взехме, като екип.

То се базира на нормалната бизнес-култура и корпоративен етикет. Това е в реда на нещата и ние, като хора, които се събираме и мислим, започнахме да зацикляме и да се изчерпваме вечер. Феновете дават идея, но с 10 хиляди лева в касата няма как да ги реализираме и започнахме да драскаме", добави той.

Днес стана ясно, че Константин Папазов-Тити е изявил желание да пътува до Дубай, за да се срещне с Божков и Попов. И да уреди прехвърлянето на акциите.

В последните дни имаше доста срещи между привърженици и Павел Колев. Такава се случи и днес на "Герена" покрай поднасянето на венци на паметника на клубния патрон Георги Аспарухов-Гунди по случай неговата 77-годишнина. 

"В сряда за първи път в целия си живот се чух с г-н Божков, заяви Тити Папазов пред бТВ. - След това имаше още 4-5 разговора по житейски въпроси. Беше изключително благоразположен по темата "Левски". Той сам се е обадил на Павел Колев и е декларирал, че е готов да преотстъпи акциите чрез свой партньор. Ние направихме оперативка във вторник, по настояване на Павел Колев, на която бяха поканени лидерите на фракциите, защото аз смятам, че няма как да съберем милион и половина левскари на едно място. Павел ги запозна с реалната картина и единствения извод, до който стигнахме на първо време, бе да се свържем с г-н Божков." 

Баскетболният треньор няколко пъти подчерта, че знае как се спасява клуб и че ще се нагърби с каузата да се намери финансиране за "Левски". Това е една от причините футболният клуб да е свързван с "Лукойл". 

"За момента г-н Божков, на мен специално, условия не ми е поставял, което му прави чест. Той вярва в правдата за себе си и че в кратки срокове ще се завърне в България. Предполагам, че ще бъде най-щастливият човек "Левски" да е добре. В обозримо кратки срокове. За съжаление обаче сроковете за "Левски" са тежки и трябва да се проучи някаква възможност, ако той и негови партньори не могат да финансират клуба, остава единственият шанс тези акции да дойдат до тук.

При всички случаи, това, което усещам аз, е добронамереност към институцията "Левски". Логиката е, когато това открито писмо стигне до него, той да даде отговор. Там са различни опциите, но първа е да си бъде г-н Божков. Ако не, аз имам вътрешното усещане, че той няма да пречи на "Левски"."

Писмото е написано от фенове на "сините" и пратено на бизнесмена - точно с тази цел, да изясни намеренията си спрямо клуба.

"Смятам, че унесени в еуфорията на успехите, които постигнахме заедно с това, което направиха феновете в рамките на 45 дена и, за съжаление, укротени от световната пандемия, не можахме да продължим с тези инициативи. Мисля, че трябваше по-рано да се бяхме обадили на г-н Божков", рече още Папазов. 

"Ние взехме решение, че този човек заслужава подобаващо да се обърнем към него и да изложим вижданията си за това какво се случва в момента, като водещо ще бъде, че първа опция е той да продължи, защото смятаме, че "Левски" бе управляван правилно. Не говорим за средствата, които са изхарчени, а за начин - за това, че се чистеха задължения към държавата.

Защото "Левски", като идеология, трябва да бъде нещо за пример спрямо държавата. Да не даваме никакъв повод на някой да се съмнява в това, че държавата ни помага задкулисно. Резултатите са важни."Левски" в своята история много пъти е ставал пръв. Сега от 11 години не е бил шампион, но феновете на "Левски" доказаха потенциала си, реално в тези 45 дена", завърши виднят левскар.

По-късно Павел Колев заяви пред журналисти, че вижда колективните оставки като напълно логичен акт. Омръзнало му е да не знае какво да каже на футболистите и да дава празни обещания.