Няколко дни преди президентските избори в Полша, които по принцип са насрочени за неделя, все още не е сигурно дали те ще се проведат и се засилва натискът да бъдат отложени заради пандемията, пише днес Франс прес.

Консервативното националистическо правителство на партия "Право и справедливост" (ПиС) ще се опита да получи вдругиден разрешение от парламента за произвеждане на избори по пощата.
Но като се има предвид, че дори някои депутати на ПиС са против, въпросът за гласуването още не е сигурен.

Според критиците на властта едно гласуване по пощата няма да бъде нито свободно, нито справедливо, нито законно, нито безопасно за общественото здраве.

Според неотдавнашни проучвания президентът Анджей Дуда, произлизащ от редиците на ПиС, може да спечели на първия тур с над 50 на сто от гласовете, което кара опозицията да обвинява управляващата партия, че излага на опасност здравето на избирателите, за да гарантира победата на своя кандидат.

Някои критици смятат, че гласуването по пощата създава опасност от заразяване, защото бюлетините трябва да се транспортират, да се попълват и броят на ръка. 

"Съмнения и притеснения"

В тази ситуация само всеки четвърти избирател иска изборите да останат за неделя, 10 май, показва проучване.

Поляците са изолирани от края на март, но могат да излизат от домовете си, за да ходят на работа или на покупки. Броят на жертвите на пандемията достига близо 14 000 случая на заразяване, включително близо 700 жертви при 38-милионно население на тази страна, член на ЕС.

Ограниченията върху различните дейности бяха облекчени малко вчера с повторното отваряне на търговските центрове и хотелите, но училищата остават затворени, а маските са задължителни.

Международните организации, които следят за спазването на правата на човека и наблюдават изборите, казаха, че въвеждането на промени в изборния закон точно преди изборите би било неконституционно.

"Хюмън райтс уоч" съобщи за "сериозни опасения, отнасящи се до свободните и честни избори и върховенството на закона в Полша", като изявлението му съвпадна с това на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Дори влиятелната католическа църква, близка до ПиС, подтикна политическите партии да "потърсят решения, които не пораждат правни съмнения или подозрения за нарушаване на конституционния ред". 

"Трябва да стане чудо"

Някои анализатори смятат, че ако в четвъртък ПиС се провали в парламента, може да загуби мнозинството си, което е относително малко, но засега стабилно.

И дори ако спечели, "трябва да стане чудо", за да се организира гласуване по пощата в неделя, според председателя на националната избирателна комисия Силвестер Марчиняк.

"По организационни причини е невъзможно да се доставят бюлетини на всички избиратели", заяви той пред медиите.

Според политоложката от Варшавския университет Ана Матерска-Сосновска ПиС, подложена на натиск както от църквата, така и от председателя на избирателната комисия, може "да отстъпи и да потърси по-късна дата".

Без да го предлага официално, премиерът Матеуш Моравецки спомена възможността за отлагане на изборите за 17-и или за 23 май.

По-рано неговата партия беше предложила идея за конституционна реформа, позволяваща удължаване на мандата на Дуда с две години, но не разполага с необходимото квалифицирано мнозинство. 

"Основни права"

Моравецки отхвърли призивите на опозицията за въвеждане на извънредно положение, което би позволило автоматично отлагане на президентските избори до отмяната му - отлагане за тази есен или дори за пролетта на следващата година.

Самият Дуда отхвърли вчера в туитър слуха, че можел да подаде оставка, за да позволи на ПиС да обяви нова дата и да проведе избори това лято.

Конфликтът около президентските избори напомни за притесненията в чужбина по въпроса за върховенството на закона в Полша.

През миналата седмица Европейската комисия започна нова четвърта наказателна процедура срещу Полша, този път във връзка със закон, който може да ограничи независимостта на съдиите.

Еврокомисарката Вера Йоурова, която обяви започването на процедурата, отправи предупреждение към Варшава заради подхода й към президентските избори.

"Не можем да правим компромиси или да поставим в изолация нашите основни права и ценности", заяви тя. "Вирусът не трябва да убие демокрацията." 

БТА