Премиерът Бойко Борисов ще помогне на "Левски" - както често е заявявал, но само при едно условие - смяна на собствеността. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред бТВ. 

Изявлението бе последвано от две открити писма, които най-големите фенски организации на "сините" тиражираха открито - към благодетеля на клуба Васил Божков, и към Борисов. Те искат от премиера или да направи така, че една от фиаармите на Божков да продължи да е спонсор на "Левски", или кредит от държавата, обезпечен с бъдещи вземания.

Последните дни отново са доста динамични на "Герена" след затишието покрай извънредното положение. 

„От днешните изявления и писма, които четох на феновете на "Левски", не ставааа въпрос за нов собственик, заяви Кралев пред бТВ. - Говорим с реални факти и досега не знам да има смяна на собствеността в отбора им. Премиерът нееднократно заяви, че ще помогне на "Левски", както е помагал и на други футболни отбори, но при смяна на собствеността. Когато се трансформира тя там, тогава ще се говори по тази тема."

Кралев обяви, че първенствата в професионалния футбол може да се подновят на 5 или 12 юни, като тренировките стартират в средата на месец май. Вчера на същото мнение бе и медицинската комисия на БФС. Централата е разработила план с конкретни стъпки.

“Предстои този план да бъде разгледан от Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването, за да може реално да дадем началото на груповите занимания на футболистите, рече Красен Кралев. - Те и в момента могат да правят бегови упражнения и да започнат началото на физическата си подготовка, тъй като са разрешени индивидуалните занимания със спорт на открито. Могат да се готвят, но желанието ни е на 15 май да започнат груповите тренировки, за да се даде старт на шампионата през юни. Посочили сме две дати - 5 или 12 юни при съответния разработен детайлен план за взимане на противоепидемични мерки.”

Той допълни, че ММС е предприело необходимите мерки, за да бъдат компенсирани федерациите и клубовете за загубите, които са претърпели в последните два месеца:

“Близо 25 процента от бюджетите, които бяха предназначени за участие в международни състезания, ще бъдат спестени и сега ще се насочат към подготовката на спортистите. Така ще можем да компенсираме тези два месеца с много интензивни лагери във всички възрастови групи. Много пъти сме коментирали, че българските клубове са системно недофинансирани.

Всяка година те получават за своята дейност 6,5 милиона лв. от ММС. Това са близо 800-900 клуба. За следващата година бюджетите им ще бъдат увеличени двойно. Който е получавал 10 000 лв. за тази година, ще получи 20 000 лв. за следващата. По този начин те ще получат така необходимия стимул да работят на пълни обороти, за да възстановят спорта в България на всичките му нива. Тенденцията в следващите години ще бъде да увеличаваме бюджетите на клубовете и това се дължи на отличната работа на новото ръководство на Българския спортен тотализатор.”

По отношение на направената проверка на БФС министър Красен Кралев заяви, че нарушения са открити по два договора. Единият по Програмата за развитие на детския футбол, другият за подпомагане на провеждането на Европейското първенство за юноши до 17 г. през 2015 г.

“Проверката обхвана 11 договора на стойност 5 642 000 лв. за периода от 2015 до 2018 г. Становището на нашите инспектори е, че БФС трябва да възстанови 144 510 лв. на ММС. По Програмата за развитие на детския футбол направихме проверка на 591 футболни клуба. Експерти на министерството се срещнаха лично с представителите на всеки един от тези клубове, които потвърдиха, че са получили екипите, обясни той.

Проверили сме качеството на екипировката, която е произведена по необходимите стандарти. Цените са пазарни. Само един клуб е декларирал, че не е получил екипировка, като БФС трябва по тази Програма да възстанови 1745 лв. По-сериозна е сумата, която отпуснахме за Европейското първенство по футбол за юноши през 2015 година. БФС трябва да възстанови 142 766 лв. заради по-дългия срок на наемане на стадиона на „Черноморец“ (Бургас) от необходимите 25 дни.

Нашите инспектори считат, че неправомерно е платен наем за 22 дни - 13 дни преди първата тренировка на нашия национален отбор и 9 дни след края на първенството.” 

Той уточни, че по Програмата за развитие на детско-юношеския футбол, обхващаща футболисти от Елитните юношески групи, за която ММС е отпуснало 3,3 млн лв., не са открити нарушения.