Най-големите запалянковски организации с фенове на "Левски" написаха дълго писмо на премиера Бойко Борисов, с което го призовават да помогне на любимия им клуб.

Левскарите отправят две предложения на Борисов - да се предостави възможност на свързаната с Васил Божков фирма "7777.бг" да продължи да подпомага клуба или държавата да отпусне кредит на клуба, обезпечен от бъдещи вземания.

"Левски" е в тежко финансово положение заради проблемите на Васил Божков, който първо загуби лотарийния си бизнес (а след това и хазартния на "Еврофутбол"), а впоследствие беше и задържан в ОАЕ. Оттогава клубът се издържаше от феновете и от дарения на бивши собственици - до началото на извънредното положение.

Още през март Бойко Борисов предложи Спортния тотализатор, който вече е монополист в лотарията, да стане спонсор на "Левски". Двама бивши асове на тима от "Герена" - Христо Йовов и Гошо Гинчев, влязоха в новия управителен съвет на държавното дружество.

Вчера стана ясно, че Васил Божков е готов да се откаже от контролния пакет акции, който се води на неговия бизнес партньор Георги Попов, също задържан в Дубай. Така поне заяви изпълнителният директор Павел Колев. А баскетболният треньор Тити Папазов се нае с мисията да отиде до Емирствата, за да се срещне с бизнесмена и уреди формалностите.

Видни запалянковци - лидери на фракциите, подписали се под писмото до Борисов, вече се срещаха с премиера - в разгара на отнемането на лотарийния бизнес от Божков. Тогава министър-председателят им каза да си вземат акциите. Те пък го призоваха да се сложи край на модела "Бащица" в родния футбол.  

Наскоро Борисов, който не крие, че е левскар, отново декларира, че ще помогне на любимия си отбор. Той обеща и да построи козирка на секрор "А" на ст. "Георги Аспарухов", за да "не се подиграват другите" на "Левски".

Ето пълния текст на писмото на феновете:

"ДО Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

България, Европа и светът са изправени пред тежки предизвикателства. Вече четвърти месец усилията на цялото човечество са обединени за спиране на развитието и пораженията от пандемията COVID-19. Милиони заразени, стотици хиляди починали, претоварени социални и здравни системи, изолация, дистанциране, безработица, сринати икономически прогнози…

Даваме си сметка за усилията, които полага цялата държава и нейното ръководство, както и за конкретните резултати, благодарение на навременните и конкретни действия на правителството и Националния оперативен щаб.

Навлизаме в период на разхлабване на ограниченията, на постепенното успокояване на обстановката и възстановяване на по-нормален ритъм на живот. Всеки ден ни приближава към завръщане на традиционните ни всекидневни ангажименти, работен ритъм, занимания и спорт.

Надяваме се и в България в скоро време да се възобновят спортните срещи, индивидуални и отборни състезания и първенства.

Нашата голяма болка и грижа обаче е „ЛЕВСКИ“!

След екстремните събития през месец януари, които на практика лишиха от финансиране нашия любим клуб, отборът ни е изправен до стената. Липсата на средства, наличието на натрупани стари задължения към държавата, фирми, клубове, играчи, агенти и други лица доведоха до безпрецедентна ситуация. Ръководителите се отказаха от заплатите си. Цялото треньорско ръководство достойно ги последва. Наложи се да се обърнат към феновете, за да се спасява клубът. И привържениците на „ЛЕВСКИ“ направиха нещо невиждано:

Събрани бяха стотици хиляди левове от дарения, СМС-и, спортни артикули, закупиха се билети и сезонни карти за 1 200 000 лв., беше разпродаден цял стадион дори за мач, който щеше да се играе без зрители…

ВЕЛИК КЛУБ С ВЕЛИКА ПУБЛИКА!!!

Г-н Министър-Председател,

Обръщаме се към Вас като ръководство на държавата. Героизмът на милионите левскари спаси отбора и честта на „ПФК ЛЕВСКИ“. Но този героизъм не може да продължи безкрайно. Ежемесечните разходи, задълженията и заплатите на футболистите не са по силите на никоя публика. Издръжката не може да се остави на добрата воля на родители, пенсионери и техните деца и внуци. Задължително е да се осигурят сериозни средства както от собственици, така и от спонсори и рекламодатели. И тук е нужна намесата на Държавата. По време на Вашите правителства бяха отделени и инвестирани огромни средства в цялата страна за изграждане на спортна инфраструктура, строеж и ремонти на стадиони, спортни зали, игрища, физкултурни салони, съоръжения и т.н.

Бяха заделени и предоставени десетки и десетки милиони левове за подпомагане на различни футболни клубове в цялата страна. Държавни фирми и общински предприятия финансират и издържат пряко или чрез реклама различни отбори от Първа и Втора лига. Създадоха се смесени дружества, за да осигурят условия за инвестиции за изграждане на стадион в центъра на София, в Борисовата градина…

А „ЛЕВСКИ“?

„ЛЕВСКИ“ няма нужда от привилегии или подаяния. Нашият отбор е доказал, че има достойнство. Нашият отбор и милионната публика никога не приеха да бъдат нито отбор на МВР, нито на Армията, нито на Пощите,  на Никого. Ние следваме честта, всеотдайността и примера на АПОСТОЛА! Ние се обръщаме към Вас с искане за справедливост. За принципите на равнопоставеност и обективност. Смятаме, че към любимия ни клуб трябва да се прояви същата грижа, солидарност и подкрепа, както към останалите.

Уважаеми г-н Борисов, в публичното пространство бяха заявени от Вас и Ваши министри желание и идеи такава справедливост да бъде осъществена. Въпросът е, че моментът вече е съдбовен. А в рамките на две седмици няма реално решение на проблема, футболистите вече ще могат да разтрогват договори, да напуснат отбора и да заведат дела срещу футболния клуб. Такъв катаклизъм вече нито публиката, нито администрацията ще могат да спрат. Необходимо е спешно да се осъществи финансова намеса.

В тази връзка нашето предложение, г-н Премиер, е да бъде предоставена възможност официалния рекламодател на Дружеството „7777.bg“ да подкрепи отново клуба в този труден момент, като преведе необходимите финансови средства. Стимул, който ще осигури възможност клубът да реализира приходи по време на трансферния прозорец.

Ако това е неизпълнимо, то единствената алтернатива би била държавата директно да кредитира футболния клуб чрез обезпечен с бъдещи вземания от продажби заем за неотложни финансови нужди – подход, който привържениците на „Левски“ поначало не одобряват и не желаят, но той би се явил като последна инстанция за финансиране.

Ние, организираните левскари, вярваме в добрите Ви намерения и в справедливостта. По делата и резултатите ще ни съдят. И вярват в истинността:

„Левскар да си, братко, е дума велика, Левскар да си, братко, е чест!“

 НКП на „Левски“, „Ултрас Левски“, „Тръст Синя България“, „Сдружение Сини сърца“

Васил Божков и Георги Попов на среща с феновете на "Левски".

Междувременно същите фенски организации се обърнаха и към Васил Божков в открито писмо. 

Те му задават няколко въпроса. Ето ги:

Нашият, Ваш „Левски“ е обречен на вечност, но затова имаме нужда от Вашата човешка откровеност, а именно да получим отговор на следните въпроси:

Смятате ли в бъдеще да останете мажоритарен собственик и да осигурявате средства за отбора, отговарящи на Вашите стандарти;

Имате ли възможност и намерение да издържате частично клуба;

В процес ли сте на намиране на друг собственик – Ваш партньор, голям рекламодател или международна компания, отговаряща на милионната армия от хора, подкрепяща „Левски“;

Готови ли сте да прехвърлите акциите за управлението – на клуба, на ветераните или на привържениците.