Ново съоръжение в близост до международното летище в Пхенян почти сигурно е свързано с разширяващата се програма за балистични ракети на Северна Корея, според доклад на базиран във Вашингтон мозъчен тръст, предаде Ройтерс.

Центърът за стратегически и международни изследвания (CSIS) цитира сателитни изображения, в които се казва, че съоръжението и близката подземна структура имат способността да приемат най-големите междуконтинентални балистични ракети в Северна Корея (ICBM), за които експертите смятат, че могат да нанесат удари навсякъде в Съединените щати ,

Съоръжението се изгражда от 2016 г. и включва редица забележителни функции, включително необичайно голям покрит железопътен терминал и сгради, които са свързани. Съоръжението е също сравнително близо до заводите за производство на компоненти за балистични ракети в района на Пхенян.

„Като цяло тези характеристики предполагат, че това съоръжение вероятно е проектирано да поддържа операции с балистични ракети“, се казва в доклада.

Ройтерс посочва, че неговите репортери не са успели да се свържат със севернокорейското посолство в Пекин за коментар по доклада.

На редовен брифинг в Сеул в сряда, говорител на Министерството на обединението на Южна Корея е отклонил молбата на агенцията за коментар.

Преговорите за прекратяване на ядрените и ракетните програми на Северна Корея са в застой, след като срещите на работно ниво със Съединените щати се провалиха миналата година.

През 2018 г. Северна Корея заяви, че е затворила свой полигон за ядрени опити, а миналата година предложи да демонтира ядрения си комплекс в Йонбион в замяна на отмяната на пет ключови резолюции на ООН за санкции срещу нея. Това стана по време на неуспешната среща на върха между лидера Ким Чен Ун и президента на САЩ Доналд Тръмп във Виетнам.

Но експерти и американски представители твърдят, че при липса на сделка за денуклеаризация Северна Корея продължава да разширява арсенала си от ядрени оръжия и балистични ракети.

През последните месеци Северна Корея също предупреди, че може да преосмисли своя самоналожен мораториум върху опитите с ядрени оръжия и изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети.

Разположено в югозападния ъгъл на международното летище Пхенян - на около 17 км северозападно от столицата на Северна Корея, съоръжението обхваща приблизително 442 300 квадратни метра, според CSIS.

„Сградата с високо залив в рамките на съоръжението е достатъчно голяма, за да побере повишена междуконтинентална балистична ракета Hwasong-15 и, следователно, цялата съвкупност от известните варианти на балистични ракети на Северна Корея“, се казва в доклада.

„То е построено до подземно съоръжение, чийто вероятен размер също е достатъчно голям, за да побере лесно всички известни севернокорейски балистични ракети и свързаните с тях пускови установки и поддържащи превозни средства.“

Сградите са свързани с широка повърхностна пътна мрежа, която би могла да помогне за придвижването на големи камиони и балистични ракети, се казва в доклада.