Ще има забавяне, но не и спиране на модернизацията на армията.

Това заяви днес пред БНТ министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който малко по-късно поздрави всички български войски по случай Деня на храбростта и официален празник на Българската армия. 

Каракачанов беше категоричен, че модернизацията изостава заради ситуацията, която създаде пандемията от коронавируса, но и че неговото министерство е решено да доведе докрай закупуването на нови машини. Продължава работата по закупуването на нови бойни кораби и вече има избрана компанията, с която да се започнат преговорите. 

"Модернизацията започна с купуването на първите осем самолета F-16 Block 70. Възстановихме военносъздушното училище, което 17 години не работеше", продължи Каракачанов. 

Той подчерта, че именно това е и институцията признава да защитава страната и да трябва да бъде обучена да действа в извънредни положения. Обучението не е било прекъсвано нит за една минута, въпреки положението в страната, похвали се министърът. 

"Българската армия не е институция, която може да се уплаши от един вирус. Българската армия по Конституция трябва да защитава териториалната цялост на страната и при нужда - да води бойни действия, когато няма да се страхуваме от пандемия, а от куршумите и шрапнелите на врага", продължи той и пред бТВ.