Един от най-влиятелните холивудски актьори - Том Круз - ще работи заедно с частната космическа компания Space X на Илон Мъск и НАСА за заснемане на първия игрален филм в открития космос, съобщи американското издание "Deadline".

По тяхна информация, потвърдена по-късно в Twitter от директора на НАСА Джим Бридънстайн, Круз е започнал първите етапи на работа по проекта, който ще включва кадри както в открития космос, така и на Международната космическа станция.

"Имаме нужда от популярна медия, която да вдъхнови следващото поколение инженери и учени, които да превърнатамбициозните планове на НАСА в реалност", отбелязва Бридънстайн.

Space X на Илон Мъск ще осигури транспорта, а НАСА - логистиката в космоса. Компанията на Мъск има договор с НАСА за транспорт на хора до МКС, но досега с космическите апарати на Мъск са пътували само професионални астронавти.

Преди съществуването на частната космическа компания подобен филмов проект би бил немислимо скъп. Дори и сега вероятно ще е една от най-скъпите ленти в историята. Досега във филми са ползвани единствено кадри от Космоса, заснети от сателити или от екипажа на МКС.

Том Круз е известен с множеството си каскади, които често заснема с минимална помощ от професионални каскадьори. Това му е довело и редица травми през годините, като единственият друг топ-актьор с подобна отдаденост към реализма на снимките е Джеки Чан. Почти няма филм от поредицата "Мисията невъзможна", в който Круз да не пострада.

Засега проектът е на много ранен етап, отбелязват от Deadline, и вероятно ще го видим в кината след няколко години - ако не се появят непреодолими пречки пред осъществяването му.