Най-високопоставеният служител на Пентагона заяви вчера, че наличните доказателства сочат, че вирусът, който е причинил глобална пандемия, е естествен и не е създаден от човека или е освободен нарочно от китайска лаборатория, пише вашингтонското издание The Hill.

„Тежестта на доказателствата - нищо не е окончателно - тежестта на доказателствата е, че той е естествен, а не създаден от човека“, каза за коронавируса началникът на обединените началник щабове генерал Марк Мили.

„Вторият въпрос е, дали случайно е бил пуснат, проникнал ли е естествено или нарочна в околната? Нямаме убедителни доказателства за нищо от това, но тежестта на доказателствата е, че вероятно не е бил умишлено разпространен", каза той пред репортери в Пентагона.

Мили добави, че различни американски агенции, частни и правителствени се занимават с произхода на вируса.

Администрацията на президента Доналд Тръмп този месец засили обвиненията срещу Китай за пандемията, като нейни висши представители, включително самият Тръмп и държавният секретар Майк Помпео се изказаха в полза на непроверена теория, че вирусът е създаден от китайски изследователи или случайно пуснат от лаборатория в Ухан, първоначалното огнище на заразата.

Ген. Мили е вторият висш американски представител, който открито се противопоставя на тази теза. Вчера  доктор Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания на САЩ, най-добрият експерт по заразните болести в страната и член на специалната група за коронавируса в Белия дом, отхвърли теориите, че вирусът е бил създаден от човека или е пуснат случайно от китайска лаборатория. Той каза, че наличните изследвания показват, че вирусът се е развил естествено.

Мили вчера настоя китайското правителство да „да позволи на инспектори и следователи“ да влязат в Ухан, „за да може светът да знае действителния първоначален източник на този вирус, така че да можем да приложим научените уроци и да предотвратим епидемии. в бъдеще".