Незабавно намаляване на ДДС до края на 2021 г. от 20 на 5 процента за секторите "Туризъм" (заведения и хотели) и "Храни от първа необходимост", а след изтичането на срока данъкът да се фиксира на 9 на сто, пише БТА.

Това е едно от исканията на Сдружението на заведенията в България, заявени в протестна нота, която е адресирана до правителството и парламента. 

Протестната нота е подкрепена от Сдружението на хотелиери и ресторантьори - Стара Загора, както и от Българската асоциация на заведенията.

С оглед на ситуацията, в която нашият бранш изпадна след обявяването на извънредното положение в България, както и всички натрупани с годините проблеми в сектора, за които ние многократно информирахме, търсихме диалог с вас за тяхното решаване, но вие неглижирахте и не само, че не решихте, а създадохте нови и изкуствени проблеми, какъвто е и примерът с Наребда Н-18, заявяваме, че това е последното ни официално писмо, в което описваме нужните антикризисни мерки, които ще помогнат на фирмите в сектор "Туризъм" (и не само) да се изправят на крака след тежките месеци на извънредно положение и последващата икономическа и финансова криза, пише още в протестната нота. В нея организациите заявяват, че не искат неработещи мерки, още кредити, мярката "60/40", нито пари "на калпак".

Други предложения са за мораториум върху влизане в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от 1,5 години и корекции на всички спорни текстове в нея, местните данъци и такси (вкл. данък сгради, такса смет и тротоарно право) да не се дължат за периода на извънредното положение и последващите три месеца след него, определяне на ясни, конкретни изисквания и критерии за откриване на нови обекти за хранене и развлечение, въвеждане на почасово заплащане и шестдневна работна седмица за служители в сезонни обекти.

От организациите настояват исканията им да бъдат удовлетворени в най-кратки срокове и не по-късно от отмяната на извънредното положение. В противен случай, най-отговорно заявяваме, че при първа възможност ще потърсим правата си на суверен, заложени в Закона за събранията, митингите и манифестациите, с цел - оставка на ресорните министри, от които пряко зависи това, се казва в протестната нота.