По-нисък ДДС в сферата на туризма няма да има. Въпросът е изчерпан.

Това заяви съпредседателят на малката управляваща коалиция "Обединени патриоти" и лидер на НФСБ Валери Симеонов пред Нова тв в коментар за спорния за управлението въпрос - за намаляване на ДДС за заведенията и в сферата на туризма до 5 на сто като мярка за справяне с щетите от пандемията от коронавирус.

И НФСБ, и ВМРО излязоха със законодателни предложения в тази посока, но от ГЕРБ се противопоставиха, като отбелязаха, че в управленската програма изрично е записано, че ДДС ставки няма да се пипат в този мандат. Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че темата не е изчерпана и все още е на масата на преговорите. За партньора му в ОП Симеонов обаче явно това не е така.

"Въпросът е изчерпан. Ние разбираме логиката на нашите по-големи партньори от ГЕРБ и когато няма единство и съгласие по един въпрос, няма как той да бъде наложен едностранно. Така че приемам аргументите на министъра на финансите Владислав Горанов, че каквато и да е промяна в ставките на ДДС би повлякла верижна реакция, която би могла да срине бюджета", посочи тази сутрин Симеонов.

От думите му стана ясно, че все още не е разработен механизмът, по който държавата ще предоставя т.нар. подаръчни ваучери за почивка на българите на Българското Черноморие през това лято. Както е известно, и двете партии от ОП предлагат ваучери на стойност от 100 лв. (ВМРО) или 210 лв. (НФСБ) за осигурени в определен период назад във времето работещи - да се ползват в хотели и ресторанти по морето. Стойността на това "мероприятие" според разчетите им е между 500 и 650 милиона лева. От ГЕРБ обаче смятат да редуцират сумата, като в момента се работи по обхвата на лицата, които ще се сдобият с въпросните ваучери.

"Да се разработи внимателно тази система за купони или за талони - да се даде възможност на българските граждани ударно, при откриването на сезона, веднага да могат да получат достъп до хотелите и ресторантите и от друга страна, да се налеят финанси в доста тежко пострадалия туризъм", призова Симеонов.

Въпреки старата си вражда с министъра на туризма Николина Ангелкова днес той похвали работата на ведомството. В момента разработвало законодателни изменения за облекчения на собствениците на хотели, ресторанти и пр. - "обемна и сериозна работа".

"Не е моментът в тази война да се водят някакви вътрешни войни. Ще си оправим отношенията след това", заяви по адрес на Ангелкова Симеонов.

Той коментира и поредната критична към властта реч на президента Румен Радев. В случая - речта на президента за 6 май, Деня на храбростта, в която той заяви, че "успешно поколение и достоен живот не се постигат с насаждане на страх и примирение".

"За мен беше доста грозно точно на 6 май - на този уважаван от всички българи празник - да се търси нещо скандално, някакви недъзи. Това става практика на президента, но то не работи в негова полза. С едни такива атаки към изпълнителната власт самият той се обезличава", заяви Симеонов, чиято партия е част от тази изпълнителна власт.