Американският търговски департамент готви ново правило, според което компаниите от САЩ могат да работят в китайския техногигант Huawei за създаването на стандартите за 5G мрежите, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои анонимни източници.

САЩ са в икономическа война с Китай, а санкциите срещу Huawei ограничават всякакъв бизнес контакт между американски компании и избрани китайски. Това включва и други компании като ZTE и  компанията за наблюдение Hikvision. Но Huawei са тези, чието 5G оборудване се ползва в по-голямата част от света. 

Стандартите и протоколите за следващото поколение 5G в момента се разработват от много компании по света. Американските инженери са спрели да комуникират с Huawei на тези срещи и губят своята позиция при вземане на важни решения за протоколите, по които ще се осъществява глобалната комуникация през следващите години.

Затова е нужно и ново правило, което на практика да позволи представители на САЩ пълноценно да участват в разработващите стандартите институции, в които участва и Huawei. Те са ключови за големите телекомуникационни компании и от тях зависят милиарди от приходите им.

Промяната трябва да бъде одобрена и от други правителствени агенции на САЩ, преди да влезе в сила.

"Вече е време този въпрос да бъде адресиран и разяснен", казва Наоми Уилсън, старши директор в ITI, съвета, който представлява големи компании като Amazon, Qualcomm и Intel.

Американското правителство все пак иска компаниите да останат конкурентни с Huawei, но досегашната политика неволно е довела до това те да загубят мястото си във важни обсъждания, допълва тя.

От Държавния департамент на САЩ също подкрепят намирането на решение според старши служител в американското външно министерство.

Белият дом и отделни министерства все още не са коментирали темата. Говорителите на търговския департамент и на Huawei пък са отказали.

Важно е да се отбележи, че тази отстъпка не е изненадваща и не засяга покупката на хардуер за 5G мрежите, който според САЩ може да има "задна вратичка" и да позволява шпионаж от Китай. Преди месец шестима китайски сенатори, сред които Марко Рубио, Джеймс Инхоф и Том Котън, пратиха писмо на редица министерства, с които призовават да има ясни регулации по този казус.