Европейската централна банка (ЕЦБ) не е разколебана от решението на германския конституционен съд да поиска обяснение за масовото изкупуване на държавни облигации, или в противен случай ще изгуби основния си купувач - Бундесбанк, заяви днес ръководителката на ЕЦБ Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс и БТА. 

Ние сме независима институция, която отговаря пред Европейския парламент, заяви Лагард в уебинар на Блумбърг. Ще продължим да правим каквото е необходимо (...), за да изпълни мандата си, каза тя.

Непоколебими, ще продължим да го правим, заяви тя.

Конституционният съд на Германия постанови буквално преди няколко дни, че програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации за милиарди евро отчасти нарушава германското законодателство и поиска в срок от три месеца банката да оправдае масираното изкупуване на дългови книжа.

На Бундесбанк се забранява до изтичане на срока от 3 месеца да участва в програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации, докато институцията не представи убедителни доказателства, че практиката отговаря на компетенциите й.

Припомняме, че решението на  съда в Карлсруе вбеси и италианския премиер Антонио Конте, чиято държава е най-засегната от коронакризата. Италия обаче има и най-големия дълг в Европа и без помощ отвън икономиката ѝ ще колабира до няколко месеца, като различни изчисления сочат, че дългът може да прескочи границата от 170% от БВП (при почти 135% в момента).

Конте обяви, че нито един конституционен съд не може да решава какво да прави ЕЦБ и че независимстта на банката е "опорната точка на европейските договори".

Междувременно, докато споровете за фундамента на европейската спасителна програма продължават, еврото продължава вече няколко дни да отслабва спрямо долара, стигайки до $1,02-1,05 за €1 вчера.