При мониторинг на водолюбиви птици в района на Дуранкулашкото езеро на 6 май 2020 г. екип на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) е установил, че гнездовата колония на големите корморани е напълно унищожена. Това се казва в съобщение на екоорганизацията. 

"Всички дървета, където гнездяха кормораните, са изсечени и подготвени за извозване. Според местни хора сечта е извършена в първата половина на април – в разгара на гнездовия сезон на този вид. Ситуацията наистина е трагична, тъй като още в началото на март колонията беше заета от 180 двойки големи корморани! Месец по-късно при отрязването на дърветата с гнездата са били унищожени стотици яйца в напреднал стадий на инкубация и вече излюпени малки. А видът е предмет на опазване в Дуранкулашкото езеро", пишат оттам.

По думите на еколозите територията, където е била колонията, се намира до самия бряг на водоема и към нея има сериозни апетити за урбанизиране. Изсичането на гората на практика е разчистване на терена за едно бъдещо усвояване, смятат от организацията. 

Оттам добавят, че са сезирани компетентните институции.

"Надяваме се да се установят извършителите и те да бъдат наказани. Но дори и това да стане - дърветата и колонията вече ги няма", добавят от Българското дружество за защита на птиците.