Не може да се отказва достъп до френска земя на европейски граждани и към българските работници е проявено унизително отношение - такава теза пледира пред френския съд адвокат Кантен Декамп. Той защитава българските сезонни работници, които на 5 май не бяха допуснати да влязат във Франция, а вчера се прибраха отново в София. 

"Смятаме, че не може да се отказва достъп до френска земя на български граждани, при положение, че България е член на Европейския съюз. И това е едната страна на иска. Другата е, че те са били поставени в особени условия - да чакат в нещо, което е между хотел и затвор. Телефоните им са иззети, няма интернет. И това е посегателство над човешките права. Може да се каже, че условията са унизителни. Тук не става въпрос за престъпници, а за хора, които идват да работят във Франция, а се оказват лишени от различни права и свободи, без да са го заслужили“, коментира френският защитник в интервю за БНР.

Според него това е един доста особен случай, защото "над 70 души са били задължени да стоят в зоната за изчакване. "

"Полицията им е отказала достъп до френска територия. Преценено е било, че те не трябва да стъпват на френска земя и в очакване да бъдат върнати обратно са били настанени там.", разказа Декамп.

По думите му обаче е твърде вероятно съдът да поиска започването на нова процедура. Но е убеден, че българите са в правото си да получат справедливост от френското правосъдие.

„Проблемът е, че става дума за сложна процедура. Искането беше за тяхното освобождаване и възможността да влязат на френска територия. Сега обаче те на практика са освободени и са се завърнали в родината си. Затова съдията може да реши, че вече обстоятелствата са други и да поиска нова процедура, което вероятно ще се случи.“, обясни той.

И добави, че няма твърди срокове за произнасяне на съда.