По сметка на "Корпоративна търговска банка" АД (в несъстоятелност) /КТБ АД (н)/ от Великобритания са постъпили почти 125 млн. евро, съобщиха от банката. Това е сумата, с която през 2012 г. КТБ е финансирала придобиването на контролен пакет акции от капитала на БТК.

Новината беше потвърдена преди малко и от финансовия министър Владислав Горанов, който определи информацията като много добра. Синдиците пък казват, че това е "огромен успех", както за тях, така и за хилядите вложители във фалиралата банка. 

Новината обаче означава и още нещо - пътят към завършването на сделката по продажбата на телекома на United Group е вече открит. Причината - именно запорите върху тези пари бяха пречка пред окончателното ѝ завършване. 

Сумата от 120 млн. евро, която синдиците сега са успели да съберат, е ползвана от Цветан Василев по времето, в което е придобивал собствеността на компанията. Малко след фалита на КТБ обаче сумата беше блокирана в лондонска сметка.

В момента не е напълно ясно къде ще отидат тези пари - дали във фонда за гарантирания на влоговете или към държавния бюджет. По принцип фондът вече е изплатил своите задължения към хазната, но му остават солидни международни заеми. Директно в бюджета едва ли ще постъпят, но пък е възможно те да бъдат инвестирани в публичен дълг, който правителството смята да продължи да набира. 

Иначе пътят на новия собственик е открит и вече не би трявало да има каквито и да било пречки за официализирането на сделката. По непотвърдена информация цената на продажбата е около 1,3 млрд евро, което ще гарантира огромна печалба на сегашните собственици - Спас Русев и неговите партньори от руската банка ВТБ. 

Само преди няколко седмици Европейската комисия даде зелена светлина на придобиването. 

United Group, която бе сформирана официално през 2012 г., оперира с телекомуникационни платформи и медии на Балканите. През 2018-а компанията беше закупена от британския инвестиционен фонд BC Partners. С тази придобивка купувачът, който вече оперира във всички страни от бивша Югославия, ще навлезе и в България.

United Group започва историята си през 2000 г. като малък кабелен оператор, основан от сръбския бизнесмен Драган Шолак. През годините минава през серия финансови инвеститори, като Шолак остава неизменно ключово лице и миноритарен акционер. Делът му не е известен - според някои медийни публикации може да надхвърля 20%.

От март 2019 г. United Group е с мажоритарен собственик BC Partners с малко над 50% дял, който влиза чрез сделка, оценяваща компанията на 2,6 млрд. евро. Продавачът KKR остава с миноритарен дял, а остатъчна малка инвестиция има и ЕБВР.

Vivacom беше пусната в продажба по-рано тази година, като United Group проведе ексклузивни преговори за закупуване на българската телекомуникационна компания.

Продажбата е една от най-големите сделки, постигнати от United Group за консолидиране на балканската медийна и комуникационна индустрия. Компанията закупи през май хърватския телеком Tele2 за 200 млн. евро и вече разполага с около 100 балкански компании.

Продажбата ще отбележи шестия път, когато Vivacom сменя своя собственик, след като тя беше приватизирана от българската държава през 2004 г.

Заявка за придобиването на българската телекомуникационна компания имаше и от фонда "Провидънс екуити партнърс" (Providence Equity Partners). "Провидънс" е американски частен инвестиционен посредник, фокусиран върху инвестиции в медии, комуникации, образование и информация. Фирмата е създадена през 1989 г. и до момента е инвестирала в над 140 компании от цял свят.