Европейската комисия даде зелена светлина на сделката по продажбата на активите и пасивите на най-големия български телеком Vivacom на United Group. Това се случва близо половин година след като двете компании сключиха принципна договорка за сделката, която се оценява на около 1,2 млрд. евро. 

Вчера Комисията обяви, че не вижда как предложената продажба ще застраши конкуренцията на пазара.

"Сделката няма да застраши конкуренцията предвид ограниченото увеличавне на пазарната позиция на обединеното предприятие и наличието на няколко други участници на пазара на предлагането на дребно на Pay TV услуги в България", посочват от ЕК.

Така евентуална пречка пред окончателното подписване на договора остава кризата с коронавируса, която може да забави финансирането. Все пак към момента проблеми не се очакват. 

United Group, която бе сформирана официално през 2012 г., оперира с телекомуникационни платформи и медии на Балканите. През 2018-а компанията беше закупена от британския инвестиционен фонд BC Partners. С тази придобивка купувачът, който вече оперира във всички страни от бивша Югославия, ще навлезе и в България.

United Group започва историята си през 2000 г. като малък кабелен оператор, основан от сръбския бизнесмен Драган Шолак. През годините минава през серия финансови инвеститори, като Шолак остава неизменно ключово лице и миноритарен акционер. Делът му не е известен, като според някои медийни публикации може да надхвърля 20%.

От март 2019 г. United Group е с мажоритарен собственик BC Partners с малко над 50% дял, който влиза чрез сделка, оценяваща компанията на 2,6 млрд. евро. Продавачът KKR остава с миноритарен дял, а остатъчна малка инвестиция има и ЕБВР.

Vivacom беше пусната в продажба по-рано тази година, като United Group проведе ексклузивни преговори за закупуване на българската телекомуникационна компания.

Продажбата е една от най-големите сделки, постигнати от United Group за консолидиране на балканската медийна и комуникационна индустрия. Компанията закупи през май хърватския телеком Tele2 за 200 млн. евро и вече разполага с около 100 балкански компании.

Продажбата ще отбележи шестия път, когато Vivacom сменя своя собственик, след като тя беше приватизирана от българската държава през 2004 г.

Заявка за придобиването на българската телекомуникационна компания имаше и от фонда "Провидънс екуити партнърс" (Providence Equity Partners). "Провидънс" е американски частен инвестиционен посредник, фокусиран върху инвестиции в медии, комуникации, образование и информация. Фирмата е създадена през 1989 г. и до момента е инвестирала в над 140 компании от цял свят.