Франция връща днес в България още десет български сезонни работници, позовавайки се на забрана за влизането им, наложена с извънредното положение заради коронавируса на 8 април, предадоха БНТ и бТВ.

Те цитираха външно министерство, че работниците не са се съобразили с предупрежденията, публикувани на сайтовете на българските държавни институции да не пътуват до страната.

Сега те са задържани в административен център за чужденци на летището и чакат полет за България. Това е втората група такива работници, които Франция връща. Първата, преди два дни, се състоеше от 70 души.

Работниците не попадат в нито една от категориите, за които извънредният закон по изключение позволява да влизат във Франция - да се нейни граждани или да имат право на постоянно пребиваване там, посочи бТВ.

Френски адвокати доброволци, които защитават безплатно българите, се опитват да оборят забраната.

След евентуалното им връщане в България те трябва да бъдат под 14-дневна карантина.

Българският консул в Париж Милена Узунова се е срещнала с работниците на вчера и онзи ден, съобщи външно министерство. На 8 май тя е разговаряла с техни роднини, обяснила е какви са изискванията на френските власти за влизане в страната.

На 9 май има полет до България, с който българските граждани могат да се върнат в страната ни, при наличие на места и съгласие от тяхна страна, се казва в съобщението.

"Министерството на външните работи на Република България препоръчва да не предприемате пътувания от чужбина към България или от България към чужбина, освен ако не е абсолютно наложително!", предупреждава министерството. "Българските консули и дипломати не могат да отменят вашата карантина, наложена в чужда държава. Не можем и да осигурим вашето придвижване, ако то е забранено със заповед, закон, декрет или друг нормативен акт в приемащата държава".

 

От 08.04.2020 г. Френската република разрешава влизане в страната само на чужденци, които имат постоянно местожителство във Франция, което изключва сезонните работници.

 

Тази информация е поместена както на сайта на МВнР в рубриката "Коронавирусът-какво да правим", така и в рубриката Съобщения на Ситуационен център относно Франция, така и на сайта на българското посолство във Франция.